Katolici obilježavaju Svijećnicu ili Kalandoru

Kalandora, Svijećnica, katolici, obilježavanje
net.hr

Katolici diljem BiH danas obilježavaju Svijećnicu ili Prikazanje Gospodinovo u Hramu kada se blagoslivljaju svijeće koje će se kasnije koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugim prigodama.

Blagdanom se slavi događaj iz Isusova djetinjstva, kada su, prema Mojsijevu zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u hram u Jeruzalemu, da ga, kao prvorođenca, obredno prikažu Bogu. Papa Ivan Pavao II. ustanovio je 1997. godine da se 2. veljače, točno četrdeset dana nakon Božića, obilježava kao dan osoba Bogu posvećenoga života. U taj se dan svečano hvali i zahvaljuje Bogu za veliki dar posvećenoga života te se promiče i nastoji približiti taj dar Božjem narodu.

Na Svijećnicu, koja je u narodu poznata i pod imenom Kalandora, zahvaljujemo Bogu za sve što je učinio uz pomoć posvećenih osoba. Posvećeni je život dokaz kako postoji drukčiji način života i odnosa prema drugima pa je tako pravo evanđeosko svjetlo za sve vjernike i ljude.

Inače, u narodu je poznata i jedna krilatica koja govori o trajanju zime: “Kalandora ora, ode zime pola. Kaže Blaž da je laž, kaže glistina da je istina”!