Kardinal Puljić: BiH mi je bila u molitvi u Vatikanu

Vinko Puljić
Kardinal Puljić u razgovoru za Avaz kazao je da je papa Ivan XXIII, u narodu prozvan Dobri, unio novi duh u vodstvu Crkve, a posebno sazivajući Drugi vatikanski sabor, te istakao da je proglašenje svetim Ivana Pavla II, kojeg narod naziva Veliki posebno ohrabrenje Crkvi koja treba neumorno ostati u odbrani života čovjeka jednakih prava i sloboda, a na poseban način u izgradnji mira.

''Uhvatili ste me odmah po povratku s ovog veličanstvenog događaja, kanonizacije dvojice papa za svece, dok su slavila zajedno dvojica živućih papa. Sigurno je to povijesni događaj. Tijekom boravka u Vatikanu imao sam vremena moliti se na grobu obojice papa. Sve sam donio u molitvi pred njih dvojicu što nosim u srcu, posebno ovu zemlju i njezine žitelje, te potrebni stabilni i prosperitetni mir'', kazao je Puljić.

Kardinal smatra da ovaj povijesni događaj, koji je predvodio papa Franjo, ima veliki značaj za sve građane BiH, s obzirom na to da je Ivan Pavao II 1997. godine posjetio našu zemlju.

''Za BiH je snažna poruka koju nam je govorio iz Vatikana, a i cijelom svijetu, intervenirajući 263 puta za mir u ovoj zemlji. Nikada nećemo zaboraviti njegove srdačne riječi: „ Bosno i Hercegovino, nosim te u srcu." Valja nam posegnuti ponovo za njegovim snažnim porukama koje su itekako i danas aktualne. Zato ovo proglašenje svetim čovjeka koji nas je volio jest nadahnuće da mi i sami znamo jedni druge prihvatiti, poštovati i voljeti te ovu zemlji izgrađivati. Njega je cijeli svijet doživljavao kao bliskog i istinskog borca za jednaka prava i mir u svijetu'', naglasio je Puljić.

Dok smo preživljavali i vapili za mirom, snažno je bilo doživjeti čovjeka koji je toliko ljubavi pokazao prema ovoj zemlji, bolje reći prema ljudima u njoj, dodao je Puljić.

''Kada je bio u Sarajevu, Ivan Pavao II donio je svjetiljku mira, koja je od početka rata gorjela u Bazilici sv. Petra, i posebno izrazio svoju blizinu prema svima koji pate posljedice rata. Sada nam je ta svjetiljka u Katedrali kao trajni podsjetnik na poruku mira, o čemu je govorio tokom boravka'', istaknuo je Puljić.

Fena