FOTO  Jedan od simbola Mostara uskoro u punom sjaju

Saborna crkva u Mostaru
Hercegovina.info

Mostarski paroh Radivoje Krulj izjavio je da je pri kraju obnova Saborne crkve u Mostaru, te poručio da za mostarske pravoslavce obnova ove crkve znači bukvalno život i postojanje u tom gradu, navodi Srna. Prema njegovim riječima, obnova hrama za Mostar i njegove građane znači vraćanje jednog od važnih simbola i znamenitosti grada.

"Grubi građevinski radovi stigli su do samog kraja. Trenutno se završava 'kapa' na zvoniku na koji treba da se postavi već završeni pozlaćeni križ, a uz to, ostalo je da se završe fasadarski radovi na zvoniku i sjevernom i južnom zidu hrama. Time ćemo završiti građevinske radove na hramu i vratiti mu predratni vanjski izgled", rekao je paroh Krulj.

On je napomenuo da je Saborna crkva u Mostaru do gradnje Hrama Svetog Save u Beogradu bila najveća bogomolja pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve (SPC). "Ona je zaista temelj našeg postojanja i naravno mjesto liturgijskog sabranja, crkvenog života, naše duhovnosti i hrišćanskog identiteta", rekao je paroh Krulj za 'Politiku'.

On je dodao da stavljanje u funkciju Saborne crkve, čiju su obnovu pomogli Mostarci svih vjera, nije samo puko stavljanje i vraćanje još jednog spomenika kulture tog grada, nego i upotpunjavanje turističke ponude Mostara i smisla ovog grada kao multietničkog i multireligijskog centra Hercegovine.

Govoreći o osiguravanju financija za obnovu hrama, paroh Krulj je naglasio da postoje čvrsta obećanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da je neupitna podrška Republike Srpske i Srbije.

On je naveo da je za projekat enterijera i partera, koji iziskuje velika financijska sredstva, aplicirano i da će se aplicirati kod vlada Turske, Rusije, Federacije BiH i Vijeća ministara BiH.

Paroh Krulj je naglasio da se, kada je riječ o unutrašnjosti hrama, može odmah početi sa elektro, strojnim i drugim instalacijama, te sa unutarnjim malterima i fresko-malterom. "To možemo završiti tijekom ove godine, čak tijekom ljeta. Pri kraju smo i definiranja izvedbenog projekta enterijera, a što se tiče koštanja vidjet ćemo kakva će biti ponuda umjetnika i majstora. Nezahvalno je prognozirati", rekao je mostarski svećenik.

Svećenik Krulj se nada da će već ove godine u mostarskoj Sabornoj crkvi biti priređena svečanost povodom 800 godina autokefalnosti SPC i ustanovljenja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, te da će to biti i početak redovnog ciklusa bogosluženja u tom hramu, koji je izgrađen 1873. godine.

Saborni hram Svete trojice građen je u periodu od 1863. do 1873. godine. Nalazi se na lokaciji Brankovac. Velelepna, monumentalna i živopisna crkva posvećena Svetoj trojici bila je jedan od najviših i najljepših pravoslavnih hramova na Balkanu. Hram je potpuno srušen u ratu 1992. godine.

Hram je Bazilikalne osnove, sa malim i malobrojnim otvorima, nadogradnja je vizantijskog stila sa šest nejednakih kupola na visokim ostakljenim tamburima, koji su osvjetljavali unutrašnjost. Zvonik koji je građen u baroknom stilu, atike sa gotičkim i orijentalnim šiljcima i bogata plastika oko otvora, bile su stilske karakteristike Crkve Svete trojice u Mostaru, navodi se na stranicama Wikipedije.