Isus želi imati prisan odnos sa svakim od nas

Papa Franjo, hodočasnici, Hercegovina, Papa Franjo, židovi, Papa Franjo, Papina kateheza, Poruka za čitavu Ameriku i apel, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Božić, Papa Franjo I., glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi, egaliziranje istospolnih zajednica, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Papina kateheza, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Biskupska sinoda, brak i obitelj, Papino pismo, Papa Franjo, molitva, molitva za Ukrajinu, Katolički tjednik, Papa Franjo, Papa Franjo, Poruke i poslanice, Vatikan, vjera, Papa Franjo, homilija, liturgija, Papa Franjo, Poruke i poslanice, Spasenje, oholost srca, Papa Franjo, ispovijed, svećenik, Papina kateheza, Papa Franjo, na općoj audijenciji, kateheza o sakramentima, Papa Franjo, trg Sv Petra, Vatikan, Papa, Papa Franjo, Sveti Otac, Betlehem, Papa Franjo, prema Papinom iskustvu, žrtve gospodarskih kriza, vjera, religija, nesreća, Papa Franjo, ISIL, prijetnje, Papa, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Biskupska sinoda, sveta stolica, Papa, Papa Fra
Nakon molitve Regina caeli na Trgu sv. Petra, izrazio je blizinu izbjeglicama, žrtvama potresa u Ekvadoru i Japanu te nezaposlenima.
Osobiti susret i priča jednog izbjeglice

Prva stvar koju je Sveti Otac podijelio s mnoštvom nakon podnevne molitve bilo je iskustvo jednodnevnog pohoda izbjeglicama u Grčkoj. Napomenuo je kako je u logoru vidio mnogo djece, od koje su neka svjedočila smrt vlastitih roditelja ili prijatelja.

- Vidio sam puno boli. Želim ispričati jedan poseban slučaj, jednog mladića, nema još 40 godina. Susreo sam ga jučer s njegovo dvoje djece. On je musliman i ispričao mi je da je bio oženio kršćansku djevojku. Voljeli su se i međusobno poštovali. Ali nažalost su je zaklali teroristi, jer nije htjela zanijekati Krista i napustiti svoju vjeru. Ona je mučenica - rekao je Papa.

'Mladi, poziva li vas Gospodin?'

Potom je izrazio blizinu žrtvama potresa u Ekvadoru i Japanu te zazvao Božju pomoć i snagu na sve pogođene. Izrazio je bliskost i obiteljima koje pogađa problem nezaposlenosti. K tome je podsjetio da se danas obilježava Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, pozdravivši 11 novih svećenika koje je jutros osobno zaredio u Vatikanskoj bazilici.

- Pomislite poziva li vas Gospodin na posvećeni život u njegovoj službi, bilo u svećeništvu, bilo u posvećenom životu - rekao je obraćajući se i mladima na Trgu.

Slušanje pastira srcem

U nagovoru prije molitve Regina caeli, Papa je istaknuo kako nam današnji evanđeoski odlomak predstavlja Isusa kao 'dobroga pastira' koji kaže 'Moje ovce slušaj glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom'.

- Te nam riječi pomažu shvatiti da se nitko ne može nazvati Isusovim sljedbenikom ako ne sluša njegov glas. To ''slušanje'' ne treba shvatiti na površan način - ne radi se samo o slušanju uhom, nego i srcem - naglasio je Papa.

Promišljajući sliku pastira i ovaca rekao je kako ona naznačuje prisan odnos koji Isus želi imati sa svakim od nas.

- On je naš vođa, naš učitelj, naš prijatelj, naš uzor, ali iznad svega je naš spasitelj. Isusove riječi 'Otac i ja jedno smo' priopćavaju nam osjećaj apsolutne sigurnosti i neizmjerne blagosti. Naš je život u cijelosti siguran u Isusovim i Očevim rukama, koji su jedno. Otajstvo života koji nam je darovao obnavlja se za euharistijskim stolom, gdje ovce postaju jedno s dobrim pastirom - kazao je papa Franjo.

Božja je ljubav nepobjediva

Pozvao je stoga da se ne bojimo jer naš je život već spašen od propasti.

- Ništa i nitko nas neće moći ugrabiti iz Isusovih ruku, zato što ništa i nitko ne može nadvladati njegovu ljubav. Isusova je ljubav nepobjediva! Zli, veliki neprijatelj Boga i njegovih stvorenja, pokušava nas na mnoge načine odvojiti od vječnoga života. Ali zli ne može ništa ako mu mi ne otvorimo vrata vlastite duše, povodeći se za njegovim obmanjujućim laskanjem - zaključio je nagovor je papa Franjo.

laudato.hr