FOTO  Hrvati u Nizozemskoj proslavili patron župe sv. Nikole Tavelića

mr. sci. Vesela Mrđen Korać, fra Mario Divković , patron župe sv. Nikole Tavelića, HKŽ sv.Nikola Tavelič u Nizozemskoj, fra Juro Tokalić
Misu je predvodio fra Mario Divković gvardijan i tuzlanski župan u koncelebraciji s domaćim dušobrižnikom fra Jurom Tokalićem.
Na početku mise, fra Mario Divković je izrazio dobrodošlicu , a okupljenim vjernicima čestitao blagdan patrona, te pozvao na molitvu za župsku zajednicu i za svaku obitelj u župi kako bi po zagovoru sv. Nikole Tavelića sačuvali zajedništvo s Isusom Kristom, te s braćom ljudima živjeli kao braća i sestre.

Predvoditelj slavlja, fra Mario Divković je propovijed započeo kratkim podsjećanjem na životni put prvog hrvatskog sveca koji je iz rodnog Šibenika, preko djelovanja među bogumilima u Bosni mučenički završio život u Jeruzalemu.
Život i mučeništvo sv. Nikole i danas je primjer žive vjere i velike ljubavi, a za sve nas je poziv i poticaj da slijedimo njegov primjer, jer smo svi kao kršćani pozvani živjeti za Boga, rekao je propovjednik, te vjernicima predočio tri poruke koje izviru iz života ovog sveca, a one su vjera, ljubav i vjernost.
Podsjetio je na riječi evanđelja u kojem Isus kaže „tko hoće ići za mnom, neka se odrekne sama sebe, neka uzme svoj križ i neka me slijedi". Isus govori nama, ako „želiš biti moj učenik, moraš se odreći sama sebe, svoje sebičnosti, umišljenosti, bezobzirnosti, osjetljivosti, mlakosti, i uzeti svoj križ svaki dan, onaj tko križ ne nosi mora ga vuči, a to je još teže".


Od križa se ne može pobjeći, jer je križ neodvojiv od našeg života, od naše grešne naravi, od naših slabosti.

Na kraju mise, fra Juro Tokalić je zahvalio svima na sudjelovanju i doprinosu slavlju zaštitnika župe. Misno slavlje pjevanjem je uveličao župski glazbeni zbor Carmina Croata sa dirigentom zbora nastavnicom glazbe Katarinom Banušić
Uz veliki broj župljana i volontera župe Sv.Nikola Tavelič u Nizozemskoj ovom skupu su nazočili i predstavnici iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj , veleposlanica mr. sci.Vesela Mrđen Korać , predstavnici veleposlanstva BiH na čelu sa veleposlanikom gosp. Ahmetom Halilovićem ,fra Niko Petonjić župnik u Sivši-Usora, fra Željko Nikolić župni vikar u Sivši-Usora ,fra Ilija Dević student diplomac sveučilišta u Wurzburgu ,fra Jan nizozemski kapelan u u roterdamskoj katedrali sv. Lovre i sv. Elizabete ,bogoslov Boris Plavčić te ostali mnogobrojni gosti .

Nakon mise uslijedilo je zajedničko blagovanje.

 

HERCEGOVINA.info