Hrvati ostavili veliki trag u Svetoj zemlji

...piše Većernji list BiH. O Isusovoj domovini govorili su: fra Šimun Šito Ćorić, poznati hercegovački franjevac, misionar u Švicarskoj, književnik i kantautor velečasni Darko Tomašević, teolog, biblijski stručnjak, dekan Teološkog fakulteta u Sarajevu, i fra Antonio Šakota, župni vikar u Mostaru.

Najsretniji posjetitelj ove večeri bila je djevojčica Marija Vidović koja je osvojila besplatno hodočašće u Svetu zemlju. Nagradu su dodijelili Udruga Sveta zemlja i G-tour Međugorje. U glazbenom dijelu programa nastupa klapa Narenta iz Mostara, a organizatori večeri bili su Župni ured Međugorje te Informativni centar MIR Međugorje.

Najsvetiji trenuci

- Samo je jedna zemlja koja čuva uspomenu na najveće i najsvetije trenutke ljudske povijesti. Samo je jedna Sveta zemlja - Isusova domovina. Zato smo večeras ovdje na izvorima kršćanstva, kazala je voditeljica programa, novinarka Sanja Pehar, pri uvodu u ovu večer. Fra Marinko Šakota, međugorski župnik, pozdravio je nazočne i zahvalio gostima te istaknuo kako bi i osobno volio otići u Svetu zemlju, dodavši kako i mi živimo u Svetoj zemlji. Fra Šito je istaknuo kako je jednom bio u Svetoj zemlji. Prije tri godine počeo se pripremati, a motivacija mu je bio Dalmatinac, sv. Jeronim. On je kazao da je Sveta zemlja sveto evanđelje i dodao: - To me motiviralo da počnem proučavati prije nego što ću ići i nastala je moja 101 priča iz Svete zemlje. To je putopis ‘S ljudima, prirodom i Bogom u Izraelu i Palestini' koji je promoviran tijekom ove večeri. Unatoč svetosti ovih mjesta, tu su gorući problemi, politički i narodni odnosi. Hrvati su kroz povijest ostavili nezaobilazni trag u Svetoj zemlji. Velečasni Tomašević je svoje brojne odlaske u Svetu zemlju pokušao približiti hodočasnicima, onima koji idu i žele ići tamo . - Dajem svoj doprinos koliko mogu onima koji idu u Svetu zemlju. Želim ih približiti sve više Isusu..., dodao je. Fra Antonio je kazao kako je u Svetoj zemlji proveo tri godine odlukom Hercegovačke franjevačke provincije, kazavši da je ono što čovjeka tjera tamo vjera.

Sveta zemlja

Položaj kršćana u Svetoj zemlji je dosta težak. Ima ih samo oko 2 posto, odnosno 150.000. U takvoj situaciji ima 8 milijuna drugih, istaknuto je tijekom ovog vrlo zanimljivog razgovora. Jedan broj kršćana stoga odlazi iz Svete zemlje. Oni koji daju najveći obol opstanku jesu franjevci koji su tamo od 14. stoljeća. Idu radi duhovnog iskustva koje tamo dobiju.
- Idem često u Svetu zemlju i nikad mi ne dojadi. Od 1930. je organiziranije krenulo hodočašće u Svetu zemlju. Ono što doživiš ne možeš reći svojim riječima, naglasio je vlč. Tomašević. O svojim iskustvima organizirajući hodočašća u Svetu zemlju govorio je na kraju i Davor Ljubić, dopredsjednik Udruge Sveta zemlja i voditelj agencije G-toura.

Marijan Sivrić / Večernji List