HERCEGOVAC Biskup Bože Radoš imenovan novim predsjednikom Hrvatskog Caritasa

mons. Bože Radoš, caritas
Caritas.hr

Umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak razriješen je dužnosti predsjednika Hrvatskog Caritasa na izvanrednoj sjednici Hrvatske biskupske konferencije 27. siječnja, a novoimenovani predsjednik Hrvatskog Caritasa je varaždinski biskup Bože Radoš.

Biskup Josip Mrzljak rođen je 19. siječnja 1944. u Vukovaru. Djetinjstvo je proveo u Krašiću u vrijeme kad je ondje bio zatočen zagrebački nadbiskup i kardinal blaženi Alojzije Stepinac. Teološki studij završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a za svećenika ga je zaredio nadbiskup Franjo Kuharić 16. studenoga 1969. Nakon službovanja u više župa godine 1980. imenovan je župnikom u Sesvetskom Kraljevcu, gdje ostaje 18 godina.

U ljeto 1998. nadbiskup Josip Bozanić imenovao ga je biskupskim vikarom za svećenike i ravnateljem pastoralnih ureda Nadbiskupskoga duhovnog stola, a malo zatim i kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog. U toj ga službi zatječe i imenovanje za pomoćnog biskupa zagrebačkog. Za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali 6. veljače 1999. Službu varaždinskog biskupa mons. Mrzljak preuzeo je na svečanosti u varaždinskoj katedrali u subotu 31. ožujka 2007.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnašao je službu predsjednika Vijeća HBK za kler, a službu predsjednika Hrvatskog Caritasa i predsjednika Biskupske komisije HBK za Hrvatski Caritas od 2004. do 2020. godine. Također, bio je član Biskupske komisije HBK za odnose s državom te predsjednik Odbora HBK-a za pastoral Roma.

„Zahvalni smo mons. Mrzljaku na vodstvu Hrvatskog Caritasa u vremenima koje su bila naročito izazovna, a katkad i neizvjesna, za ovu ustanovu. On je svojom mirnoćom, ali nadasve očinskim marom i strpljivošću podržavao svekolike karitativne i humanitarne aktivnosti i programska djelovanja Caritasa u proteklih 16 godina u službi predsjednika“, istaknuo je u riječima zahvale mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Novoizabrani predsjednik mons. Bože Radoš već poznaje djelovanje mreže Caritasa, pa tako i Hrvatskog Caritasa, podsjetio je mons. Mrzljak, rekavši kako je njegov nasljednik, kao voditelj duhovnih vježbi imao prigode susreti se s djelatnicima i ravnateljima Caritasove mreže, te mu poželio „da u svojoj službi predsjednika Hrvatskog Caritasa bude čvrsti oslonac svima onima koji svoj apostolat širenja Radosne vijest ljudima kojima je potrebna radost, pomoć, Božja blizina, vrše u radu Caritasa na svim razinama – od župne, preko biskupijske do nacionalne“.