Fra Mario Knezović: Politika je postala biznis

"Stvorio se mentalni sklop kako oni na vlasti mogu činiti što hoće, kako su moćni, kako ih se treba plašiti, kako oni određuju sudbinu pojedinaca i kolektiva. To ne smije biti tako, jer u demokratskom poretku, narod ili bolje rečeno biračko tijelo, zapravo vladaju", rekao je fra Mario Knezović za "Oslobođenje".

On smatra kako je politika danas "doslovno za mnoge postala biznis", a mnogi političari stvar političkog tržišta i grupiranja po interesnim, a sve manje ideološkim motivima.

Fra Mario Knezović se osvrnuo i na stanje među strankama s hrvatskim predznakom u BiH. Tvrdi kako sve stranke s hrvatskim predznakom imaju gotovo identične programe i više se ideološki gotovo ne razlikuju.

"Veliki je problem i taj što nije proveden zakon o lustraciji, koji je proveden u gotovo svim postkomunističkim zemljama, pa u vodstvu tih stranaka imamo ljude bivšeg sustava, koji ne razumiju stil demokratskog vladanja i ne osjećaju bilo svog naroda, nego ga ušutkuju kratkim i povremenim predstavama u stilu one kruha i igara, koje se uglavnom odvijaju uoči izbora", kaže fra Mario Knezović.

On je naveo i kako je nedavno u propovijedi u Posušju rekao kako "mnoge stranke idu na izbore da, kad osvoje vlast, namire svoje kadrove bez obzira na zasluge, kvalitet ili kvalifikacije".

"To je u većini slučajeva postao uvriježeni stil ponašanja i vladanja koji je neodrživ. Cilj dolaska na vlast nije pitanje što stvarno možemo učiniti za zajednicu, nego što ću ja imati od svega toga", rekao je uz ostalo u intervjuu za "Oslobođenje" fra Mario Knezović.