Fra Jozo Zovko uz nazočnost kardinala Bergoglia blagoslovio je u Buenos Airesu kip Kraljice mira

Fra Jozo Zovko, Međugorje, Fra Jozo Zovko, Božić, Fra Jozo Zovko, Fra Jozo Zovko, Međugorje, Papa Franjo, Međugorje, Fra Jozo Zovko, Međugorje, Fra Jozo Zovko, Međugorje
...je kako je velik broj njih doputovao iz Argentine, rodne zemlje Jorgea Marija Bergoglia, pape Frane.

Naše gore list, nadbiskup Estanislao Esteban Karlic, umirovljeni nadbiskup Parane i bivši predsjednik Biskupske konferencije Argentine, posjetio je Međugorje u veljači 2007. godine.

Svjedočanstvo iz ‘Glasnika'

U međugorskom "Glasniku Mira", čitam između ostaloga kako je u kolovozu 2008. u Međugorju boravio mons. Eduardo Eliseo Martín, biskup biskupije Villa de la Concepción del Río Cuarto. Početkom listopada 2008. u Međugorju je sa skupinom hodočasnika iz Argentine bio mons. Eduardo Horacio García, pomoćni biskup Buenos Airesa, nadbiskupije kojom je donedavno upravljao novi Papa.


No, jedno svjedočanstvo iz broja 4/2007. "Glasnika mira", koje je dao mons. Emilio Ogñénovich, nadbiskup u miru argentinske nadbiskupije Mercedes-Lujan, utemeljitelj Katoličkog radija i televizije u Buenos Airesu, vrlo je znakovito:

- Naš primas, kardinal Bergoglio, koji je istinski pastir, mudar čovjek koji živi u siromaštvu i u radosti, bio je vrlo sretan kad sam mu rekao da konačno idem u Međugorje. Isto mišljenje o Međugorju imaju i ostala braća biskupi članovi Argentinske biskupske konferencije. Morat ću s njima svima podijeliti svoje uvjerenje - rekao je tada Ogñénovich za kojeg je poznato da je bio jedan od suzareditelja biskupa Bergoglia.

Listajući i starije brojeve "Glasnika Mira" i svoje novinarske zabilješke, otkrio sam razlog zbog čega su u tako velikom broju argentinski biskupi i hodočasnici u trećem tisućljeću pohodili Međugorje.

Papa Frane pokazuje put

Naime, koncem devedesetih, u prošlom stoljeću, međugorski župnik s početka ukazanja fra Jozo Zovko, boravio je u Argentini, i tamo je, među inim u Buenos Airesu nekoliko dana propovijedao, a osobito je zanimljivo da je u luci u gradu, u kojem su se na stotine tisuća useljenika iz Italije, Hrvatske i drugih država po prvi put upoznavale s tom dalekom zemljom, blagoslovio kip Kraljice Mira koji se uzdiže u luci i po kojem se ona danas zove.

Zabilježeno je kako se Zovko družio i s nadbiskupima Bergogliom i Ogñénovichem. Nazvao sam fra Jozu i pitao da se prisjeti malo tih dana, no, on me zamolio da ne razgovaramo na temu Međugorje, što od njega traže i njegovi poglavari, dokle god Međunarodna teološka komisija nije donijela svoj sud o tom fenomenu. Na naše inzistiranje da nam kaže koju riječ o papi Frani, fra Jozo je otvorio dušu:

- Dugo smo se družili i razgovarali o svemu u Buenos Airesu. Sve ga je zanimalo. Zajedno smo molili i na kraju je zamolio da ga blagoslovim. Dodirnuo sam jednog lijepog i dobrog čovjeka. On je dobar izbor za Crkvu koja se popravlja, a nema bolje osobe od Frane da obnovi Crkvu. Papa Frane je dar Crkvi, on je plod milosti za ovo vrijeme. Usuđuje se govoriti o našim propustima.

Pozvao je na molitvu, a prvi potez mu je bio odlazak u Gospinu baziliku i molitva pred likom Salus populi romani s buketom cvijeća. Došao je čovjek koji poput Marije u Kani Galilejskoj vidi i zna i osjeća kome treba ići. Trebaju nam takvi ljudi duboko ukorijenjeni u molitvi. On drži krunicu u ruci i oslanja se na Evanđelje.

To je ključ koji otvara sva zatvorena vrata, a ovaj Papa nam pokazuje put.

piše Ivan Ugrin/misija.slobodnadalmacija.hr