Fra Dado Milas: Zašto svatko tko uputi kritiku homoseksualnom pokretu, biva medijski etiketiran kao nazadni homofob?

Oni žele da se vrijednosni sudovi javnog prostora o seksualnosti, moralu i identitetu redefiniraju samo kako 'oni' to očekuju. Budući da navodno živimo u demokraciji, neće to ići baš tako lako-kaže Fra Milas.
- Gay pokret ne traži samo kutak za sebe nego ambiciozno želi mijenjati civilizacijski diskurs. U svojim temeljnim pretpostavkama, on ne poziva na toleranciju i suživot već traži javnu redefiniciju seksualnosti, morala i identiteta i to samo po njihovim željama. Gay Pride ne liječi homofobiju, ne donosi boljitak homoseksualcima, nego upravo suprotno, on suzbija toleranciju (suživot s onima s kojima se ne slažeš) promovirajući podjele tipa: 'Ili si s nama, ili si protiv nas!'. Tko god ne plješće, tko ne podržava ili, ne-daj-Bože, uputi kritiku homoseksualnom pokretu, biva medijski etiketiran kao nazadni homofob i postavljen pred zid srama. Ovakva strategija kojoj često pribjegavaju gay aktivisti protiv svakog tko nije na njihovoj strani, nehumana je i politički neprihvatljiva - piše Fra Dalibor Milas u kolumni na portalu Dnevno.ba.

- To je ono što mene osobno smeta: ako nije po 'njihovom', onda nije - nikako. Oni žele da se vrijednosni sudovi javnog prostora o seksualnosti, moralu i identitetu redefiniraju samo kako 'oni' to očekuju. Budući da navodno živimo u demokraciji, neće to ići baš tako lako - kaže Fra Milas.

- Osobno nemam iracionalni strah od homoseksualaca, ali sam kritičan, kao što se vidi iz priloženog, prema njihovu svjetonazoru i vrijednosnom sustavu. Samim tim što se ne slažem s njihovim zahtjevima bit ću neutraliziran etiketom homofoba kako bi me se bez daljnjeg dijaloga diskreditiralo i strpalo u koš s nerazumnim huliganima. Zahvaljujući snažnoj medijskoj platformi (prikazuju se najgori slučajevi homofobije), Gay Pride onemogućava profiliranje 'trećeg puta' konstruktivne i dijaloške kritičnosti.

- Mišljenja sam da je promocija kulture dijaloga, uz mogućnost uzajamne konstruktivne kritike, jedini put do istine i pravog suživota-zaključuje Milas