DON MATE PEHAR Božja je ljubav jača nego sve slabosti, tragedije i virusi

don Mate Pehar
Ilustracija/Hercegovina.info

Danas je Veliki četvrtak spomendan Posljednje večere i ustanovljenja svete Euharistije. Brojni vjernici zbog pandemije ne mogu u crkve. Oni koji danas ne mogu prisustvovati na jednoj od svetih misa, iste će pratiti putem prijenosa uživo.

No, kako vjernici mogu nadomjestiti taj nedostatak koji za njih ima najveću vrijednost u ovom životu upitali smo đakona don Matu Pehara.

"Vi, u svome pitanju dajete možda jednu od najljepših definicija sakramenta Euharistije, a to je „najveća vrijednost“. Zapravo, za nas je to vrijednost iznad svake vrijednosti. Naš blaženik Ivan Merz za pričest kaže da je ona „izvor života“. I kako je sada vjerniku koji nije u mogućnosti pristupiti „izvoru života“? Ova situacija oko pandemije sigurno svima teško na srce pada, a vjernicima još teže jer su uskraćeni u svojoj duhovnoj hrani i potrebi.

Budući da su mnogi uskraćeni primiti „izvor života“, Crkva i mnogi svećenici na župama misle na te vjernike. Svjedoci smo kako mnogi župnici od kada se počeo širiti virus svete Mise iz svojih crkava prenose uživo. I ne samo svete Mise, tu su i ostale pučke pobožnosti kao što su: krunica, euharistijsko klanjanje i križni put.

Preko tih prijenosa uživo vjernici mogu „nadomjestiti“ sudjelovanje na svetoj Misi u crkvi, ali i dalje ostaje pitanje što je sa pričesti? Crkva je stoljećima prije, onima koji nisu u mogućnosti tjelesno primiti Tijelo Kristovo, preporučivala duhovnu pričest.

Tako i u ovim vremenima kako mnogi ne mogu fizički primiti Tijelo Kristovo, Crkva preporučuje duhovnu pričest. Papa Franjo nam je napisao i molitvu za duhovnu pričest koju možemo moliti skupa s njim, a jedan dio molitve glasi: „Kako Te sada ne mogu sakramentalno primiti, barem duhovno dođi u moje srce", kaže don Mate za hercegovina.info.

Sigurno je i svećenicima teško u posljednje vrijeme mise slaviti u praznim crkvama?

"Kao što rekoh u svome prvom odgovoru da vjernicima sve ovo teško na srce pada, vjerujte mi da svećenicima još teže pada. Svaki svećenik je sretan kada vidi mnoštvo vjernika u crkvi. Zamislite kako je sada, kada rekne: „Gospodin s Vama“, a nema mu tko odgovoriti? Bogu hvala, kod nas u Hercegovini i dalje vjernici mogu doći i sudjelovati na svetoj Misi, doduše većina njih mora ostati ispred crkve.

No, zbog mjera civilne zaštite i zbog opreza koji je svakako potreban, i kod nas je broj vjernika na svetim Misama uvelike smanjen. No, ipak ono što svećenike raduje u ovim teškim trenucima, a i mene kao đakona, su pozivi naših vjernika koji nas zovu od svojih domova i govore nam kako se nikada u njihovim domovima nije više Boga molilo."

Uskrs nam stiže nikad neobičniji. Kako u svemu zadržati pozitivan duh?

"Mi posljednjih dana slušamo samo o minusu. Broj oboljelih raste, tako da broj zdravih ode u minus. Zbog bolesti ljudi umiru, tako da i broj populacije ode u minus. Ekonomija nam također ode u minus. Nama je broj vjernika na svetim Misama u minusu. Broj primljenih pričesti i ispovijedi je u minusu. Minus označava svakako nešto negativno. Svu ovu situaciju promatramo kao svojevrstan križ, no taj križ ne smijemo shvatiti kao minus života. Zašto? Upravo zbog Uskrsa, kada je svaki duhovni minus pretvoren u plus, stoga kršćani ne trebaju očajavati ni u ovakvim trenucima.

Gledajući na križ, u nama se danas mora roditi sigurnost da u času svojih životnih minusa nismo gubitnici jer smijemo i možemo podizati pogled prema Njemu, Raspetome i Uskrslome.

I još jedna slika s posljednje večere koja nam treba ulijevati snagu jeste slika pranja nogu. Za posljednje večere Isus ne drži teološki diskurs ni sat vjeronauka. Ne nastupa s pozicije šefa. Ne želi „prati mozak“ niti „soliti pamet“. Isus pere svojim učenicima noge! Potresna je to slika: Bogočovjek koji se naginje nad grešne ljude! To je slika ljubavi našega Boga, Boga koji nije daleko od nas, nego se naginje nad nas poput majke nad svoje malo dijete, da liječi naše rane, naše strahove i tjeskobe, da nas uvijek nanovo čisti od naših grijeha i krivnje.

I tu ljubav ne može zaustaviti nitko i ništa: ni Judina izdaja, ni Petrova zataja, ni kukavički bijeg ostalih, ni križ, pa čak ni smrt. Božja je ljubav jača nego sve slabosti,tragedije i virusi", kazao je don Mate Pehar u razgovoru za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.