Danas je blagdan Svete Lucije

Danas je blagdan Svete Lucije
Od svete Lucije do Božića ima samo još 12 dana. Lucijino ime znači "svijetla". Ona kao da na neki način već naviješta veliko svjetlo božićne noći.
Djeca se na dan svete Lucije igraju svjetlom, noseći ga od prozora do prozora, da bi svojom dobrotom, jednostavnošću, priprostošću omekšali naša srca i omogućili radost i svjetlo na našim licima. Djeca su već sama svjetlo, toplina, nježnost, nevinost i život. Neka nam današnja svetica pomogne da budemo kao djeca. (dr. Tomislav Ivančić)

Sveta Lucija (284.-303.) je kršćanska mučenica koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine. O životu sv. Lucije pouzdano znamo malo. Ona je jedna od posljednjih žrtava velikog progona za cara Diokecijana, a blagdan joj se već spominje u 400. godini. Kao i o mnogim drugim svecima, tako je i o njoj nastala legenda koja joj stavlja izgovorene lijepe riječi: "Kad čisto živim, tijelo je moje stan Duha Svetoga". Razjaren poganski mučitelj zgrozio se na to:"Dat ću te otpremiti u kuću bludnica da ti bude oskvrnjena čistoća i onda će te ostaviti tvoj Duh Sveti". A, mudra je djevica odgovorila: "Ako mi budeš na silu oduzeo čistoću, moja duša neće biti oskvrnjena, nego ću imati na nebu dvostruku krunu. Grijeh je samo ono što čovjek učini slobodnom voljom". Bog je sačuvao pred poganima djevičanstvo svoje službenice.

Prema predaji, sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida.

Progonitelji kršćana mačem su joj odrubili glavu nakon dužeg mučenja.

Sveta Lucija štuje se kao mnogostruka zaštitnica - slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

U Sirakuzi nalazi se glasovita bazilika sv. Lucije kamo još i danas mnogi hodočaste. Kripta splitske katedrale posvećena je ovoj svetici. U Dalmaciji popularnoj Svetoj Luci, vjernicima je to važan blagdan na lokalnoj razini i mnogi će i danas nastaviti stoljetnu tradiciju te hodočastiti iz područja cijele Splitsko-makarske nadbiskupije kako bi bili sudionici pobožnosti, u molitvi i uzimanju svete vode u kripti, a zatim na misi u katedrali koje su tijekom cijeloga dana.

Sveta Lucija zaštitnica je i Turopolja. Emil Laszowski u knjizi "Povijest Turopolja" piše: "Za starije vrijeme, čini se da su glavna spravišća redovito obdržavana svake godine negdje o Jurjevu, nu počevši od konca XVI. ili početka XVII. vijeka na dan 13. prosinca tj. na blagdan sv. Lucije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je 1893. godine, prema ideji zagrebačkog arhitekta Hermana Bollea temeljito obnovljena sadašnja velikogorička crkva, na njezino pročelje stavljen je kip sv. Lucije, a ispod njega grb Plemenite općine turopoljske, koja je bila glavni investitor tih radova. Od 16. stoljeća pa do 1945. godine glavno se godišnje spravišće održavalo na sv. Luciju, što je ponovo obnovljeno 1990. godine.

Na dan svete Lucije, također se sije pšenica, simbol života kod kršćana. Lijep je to običaj kojem se posebno vesele djeca jer u mnogim domovima upravo najmlađima se povjerava da svaki dan do Božića, zaliju malo pšenicu i provjere da li dobro napreduje.

I na kraju čestitamo imendan svima koji nose ime Lucija i Lucijan.