KAKO DA BUDE ŠTO BOLJA Danas se sije božićna pšenica

KAKO DA BUDE ŠTO BOLJA Danas se sije božićna pšenica
Duško Jaramaz/PIXSELL

Danas na Dan svete Lucije 13. prosinca sije se božićna pšenica. Među božićnim običajima ovaj treba simbolizirati novi život i plodnu godinu koja dolazi, pa nije svejedno kakva će vam pšenica izrasti.

Kako biste sami uzgojili gustu, bogatu pšenicu što bi vam trebalo osigurati uspješnu novu godinu, namočite pšenicu u mlaku vodu i ostavite je preko noći da odstoji na nekom toplom mjestu u kući.

Drugog jutra osušite je na papirnatom ručniku i možete je posijati. U posudu stavite malo zemlje da pokrije dno i rasporedite pšenicu preko nje. Nema potrebe za štednjom, pšenicom potpuno pokrijte zemlju tako da se ne vidi, zrna pšenice mogu biti i jedna preko drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga na sloj pšenice stavite sloj zemlje tako da je pokrije, no nemojte staviti previše i nemojte pritiskati zemlju.

Posudu s božićnom pšenicom stavite na toplo i svijetlo mjesto, najbolje kraj prozora, no ne i na radijator kako se ne bi previše osušila. Zalijte je vodom tako da se zemlja natopi, pripazite da ne nalijete previše.

Dok pšenica ne proklije, za što će vam trebati nekoliko dana, možete je prekriti aluminijskom folijom kako biste sačuvali vlagu. Kad izdanci pšenice probiju zemlju, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu svaki dan toliko da zemlja bude vlažna, ne mokra. Bilo bi najbolje zalijevati bocom s raspršivačem.

Kad pšenica naraste desetak centimetara, možete je urediti - ošišajte vrhove da se izdanci izjednače visinom.