Da se ne zaboravi - Majka Terezija misionarka ljubavi

Rođena je pod imenom Agnes Gonxha Bojaxhiu. Osobno je smatrala 27. kolovoz svojim rođendanom, jer je na taj dan krštena.
Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima. Misija je prema njenim vlastitim riječima bila briga za: "gladne, gole, beskućnike, osakaćene, slijepe, gubavce, sve one ljude koji se osjećaju neželjenima, nevoljenima, zanemarenima od društva i koji su postali teret društvu" . Majka Terezija je za svoj rad dobila nagrade brojnih vlada i civilnih udruga. Umrla je u Kalkuti, 5 rujna 1997. godine. Pokopana je uz državne počasti odobrene od indijske Vlade u znak zahvalnosti za njenu pomoć siromašnima svih religija u Indiji. Za života i nakon njezine smrti, Majka Terezija bila je prema anketama Gallupa vrlo cijenjena u SAD-u, a 1999. godine bila je rangirana kao "najcjenjenija osoba 20. stoljeća". Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženom 19. listopada 2003. godine.

Danas Majku Tereziju poštuju nebrojeni ljudi širom svijeta, pri čemu mnogi u njoj vide modernu sveticu: "The Saint of the Gutters". Njeno zalaganje za dostojanstvo čovjeka nagrađeno je Nobelovom nagradom za mir 1979. godine, ali ju je učinilo i kontroverznom osobom zbog kritike svake forme abortusa. Red koji je ona osnovala "Misionari ljubavi prema bližnjem svom" danas djeluje u mnogim zemljama svijeta.

Poznati citati Majke Terezije

"Bog je svijet volio tako silno da mu je poklonio svoga Sina; i poklonio mu je Blaženu Djevicu Mariju, i ona je - u onom trenutku u kojem joj je On dao život - požurila da Njemu da drugi." (iz govora na dodjeli Nobelove nagrade za mir, 10. prosinca 1979. Oslo, Norveška)

"Za mene su nacije koje su legalizirale abortus najsiromašnije zemlje. Oni se plaše malih, oni se plaše nerođenih. I dijete mora umrijeti jer ga oni više ne žele - ne žele više ni jedno dijete - i dijete mora umrijeti. Ja vas ovdje molim u ime malih: Spasite nerođeno dijete, prepoznajte prisutnost Isusa u njemu!" (iz govora na dodjeli Nobelove nagrade za mir, 10. prosinca 1979. Oslo, Norveška)

"Volite, uvijek volite do boli!"

"Nije važno koliko radiš, već je važno koliko ljubavi unosiš u ono što radiš i koliko to daruješ drugima."

"Nitko se ne smije od mene udaljiti a da se ne osjeti sretnijim i boljim."

"Svako dijete je neprocjenjivo vrijedno. Svako je Božje stvorenje."

"Nađi vremena za smijeh, to je melodija duše."

"Usamljenost i osjećaj da nisi poželjan, najgore je siromaštvo."

Piše: [Antonela Marinović, mag. nov. | ljubuski-online]