Božićna poruka kardinala Puljića

Vinko Puljić
Foto: KTA

Draga braćo misnici,
drage redovnice i redovnici,
draga braćo i sestre!

Radujemo se otajstvu Božića. Želimo doživjeti očitovanu Božju ljubav u djetetu Isusu. U vjeri ga slavimo, a slaveći želimo učvrstiti svoju vjeru u ovom vremenu. S vjerom prilazimo tom božićnom djetetu jer u njemu prepoznajemo Boga koji se utjelovio i rodio da bi nam svoju ljubav darovao. U tom djetetu ljubav Božja je postala vidljiva. Zato se tom otajstvu radujemo.

„Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima u prorocima; konačno, u ove dane, progovori nam u Sinu" (Heb 1,1-2). I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama. Po krštenju smo postali dionici tog utjelovljenja, tog otkupljenja, te očitovane i darovane ljubavi Božje. Zato, u ovoj Godini vjere želimo se prepoznati u svom identitetu kao djeca Božja. Slaveći rođenje Isusa Krista, tražimo sebe u ovom vremenu koje proživljavamo. U Isusu želimo otkriti smisao koji osvjetljuje nadom našu svagdašnjicu i daje hrabrost da budemo i ostanemo vjerni našim korijenima i po krštenju i po rođenju. Osposobljava nas to otajstvo vjere da u ovo društvo, u koje su se ukorijenila brojna zla i malodušje, unesemo poruku radosti života i hrabru nadu koja zrači u tu našu svagdašnjicu spremnošću nositi se sa svim izazovima kojih ima napretek.

U ovoj Godini vjere želimo da naše kršćanstvo bude prepoznatljivije i sposobnije ugraditi se u javni život te se oduprijeti ovom agresivnom relativizmu, konzumizmu i sekularizmu. Vidimo da nam potrošački mentalitet nameće Božić kao vrijeme potrošnje, a Isusa u svemu tome kao da nema iako bi trebao biti u središtu svega. Vidimo da se u toj lažnoj demokraciji nameće mentalitet gdje je jači uvijek u pravu. A Isusovim rođenjem svaki čovjek je vrednovan u svom dostojanstvu i u svojim pravima. Zato, obnavljajući vjeru u slavlju Isusova rođenja, želimo u to društvo unijeti vrednovanje čovjeka, pravo na život, svetost braka i sačuvati ljepotu i draž obiteljskog zajedništva i gnijezdo ljubavi.

Isus Krist je došao kroz nazaretsku obitelj. Rodivši se kao dijete, Bog nam je postao još bliži želeći čovjeka sebi približiti, ali i nas zbližiti međusobno. Nakon nedavno završene Biskupske Sinode u Rimu na temu nove evangelizacije i pitanje prenošenja vjere, želimo vratiti dostojanstvo obitelji. Ona je prva škola vjere. Isusovo rođenje po nazaretskoj obitelji pokazuje kako je Trojedini Bog - koji je ljubav - očitovao svoju ljubav kroz obitelj. U ovom vremenu, koje u lažnoj demokraciji urušava vrednote obitelji, mi želimo iz vjere obnoviti vrednote obitelji i svetost braka. U obitelji čovjek se rađa, raste i stasa u svojoj ljudskosti i svojoj vjeri. Ako ikada, onda je za Božić obitelj na okupu, jer osjeća toplinu i radost slavlja i draž zajedništva.

Ovim mislima vam želim uputiti svoju božićnu čestitku. Neka ovaj Božić obnovi radosno obiteljsko zajedništvo! Neka ovaj Božić obnovi zajedništvo mira i sloge te dostojanstvo svakog čovjeka kao djeteta Božjega! Neka ovaj Božić ukloni svaku mržnju te nas ispuni radosno vjerom i ljubavlju. To neka nam bude svjetlo i snaga u ovom vremenu kako bi ovo bolesno ozračje u društvu ozdravljali kroz svjedočenje vjere. Ta vjera neka bude ukorijenjena kroz susret s Isusom u osobnom obiteljskom i našem životu zajedništva.

Dok vam čestitam Božić, želim tu Božju radost vjere u srcima i obiteljima. Isusovo svjetlo neka vas obasjava u hodu vjere te hrabro svjedočite svoj identitet i u životu i u radu. Neka vas Božić ispuni radosnom nadom da puni pouzdanja ne posustanete u nošenju svagdanjeg križa. Očitovana ljubav neka ispuni vaša srca kako bi radost dijelili i umnažali, a boli tješili i nosili jedni s drugima.

Zato neka vam je sretan i radostan Božić, braćo misnici; neka vam je sretan i radostan Božić, dragi redovnici i redovnice; neka vam je sretan i radostan Božić, draga obitelji. Želim da Isus ispuni vaša srca i vašu kuću božanskom radošću i ljubavlju. Vama, draga djeco, želim blizinu Isusova rođenja kako bi rasli s Isusom u znanju, vjeri i mudrosti. Vama, dragi bolesnici, neka Isus donese utjehu i snagu u vašim bolima te osjetite njegovu blizinu u vašim trpljenjima. Vama, prognanici i napušteni, želim Isusovu blizinu kako bi osjetili da niste sami jer Bog je s vama. Ako vas čovjek i zaboravi, Bog vas nikad zaboraviti neće.

Sve vas pozdravljam želeći Vam sretan i radostan Božić ispunjen obiljem Božjeg blagoslova koji neka vas prati i kroz cijelu Novu 2013 godinu.

Iskreno i srdačno vas pozdravljam i blagoslivljam!

KTA