BISKUP PETAR Možemo li sanjati da će se “slučajevi” i “fenomeni” pretvoriti u odgovornu stvarnost i mogućnost življenja Božje ljubavi

Petar Palić
hercegovina.info

Novi mostarsko-duvanski biskup Petar Palić danas je ustoličen u Mostaru. Pred mnoštvom biskupa, svećenika, redovnica i redovnika, pa i vjernika koji su se zbili u hladu okolo katedrale Marije Majke Crkve izrekao je trinaestominutnu propovijed.

Ključni dio uslijedio je na samom kraju, gdje se vidi da je novi biskup dobro upoznat gdje dolazi i što ga čeka, a što se može razaznati iz njegovih prvih riječi na temu hercegovačkog slučaja i međugorskog fenomena:

Na početku svoje službe pastira Hercegovačkih biskupija želim poput Jakova sanjati. Smijemo li se i možemo li se svi usuditi sanjati, pa i to da će se jednom situacija „slučaja“ i „fenomena“ pretvoriti u odgovornu stvarnost i novu mogućnost življenja Božje ljubavi i novi „kairos“ izgradnje Kristova kraljevstva?

Želim poput Jakova sanjati Bosnu i Hercegovinu kao zemlju, koja ujedinjuje, a ne dijeli, i u njoj ove naše biskupije koje imaju svoju bremenitu, ali ponosnu povijest. Želim sanjati zemlju, u kojoj ima mjesta za dostojanstven život svakoga čovjeka. Želim sanjati o ovoj zemlji kao zemlji mira, sloge i skladnoga napretka, bez ikakvih ucjena, pritisaka i prijetnji, u kojoj ne vlada pravo jačega, nego uzajamno poštovanje i razumijevanje.

 Ove moje riječi ne znače da i ja, poput Jakova koji snivajući na trenutak želi pobjeći od stvarnosti, tonem u san i zatvaram oči pred društvenom stvarnošću u kojoj živimo i pred stvarnošću ove naše Crkve u Hercegovini i izazovima koji me očekuju. Kao što ni Krist nije zatvarao oči i bježao pred stvarnošću križa, i ja danas, na blagdan Uzvišenja svetoga Križa, pred vama i u zajedništvu sa svima vama ispovijedam vjeru da je jedino po Kristovu križu ljudskom rodu darovano spasenje, da je u križu i naša proslava, uskrsnuće, konačna pobjeda nad grijehom i zlom. Stoga, ne uznosi me „Hosana“ danas, niti dršćem pred onim „Raspni ga“ sutra, sve dok živim za Krista, umrlog i uskrsnulog, i dok na njegovu riječ bacam mreže i činim ono protiv čega se goli ljudski razum buni.

Da! Spremni smo, Gospodine, bacati svoje mreže, unatoč podjelama, umoru, nemoći i razočaranosti i samo zato jer nam Ti to zapovijedaš!

Želimo, Gospodine, bacati svoje mreže, ne kako bismo drugoga zarobili i ograničili mu slobodu, nego kako bismo ga pozvali u Tvoje zajedništvo, u kojemu nam dopuštaš da budemo bolji ljudi.

I sigurni smo, mreže se neće raskinuti, jer si Ti s nama, u euharistiji i zajedništvu koje živimo jučer, danas i sve do svršetka svijeta.

Uzdajući se u moćni zagovor Blažene Djevice Marije, Tvoje Majke i Majke Crkve, riječima Petra apostola i mi odgovaramo:

Na Tvoju riječ, Gospodine! Danas i u vijeke vjekova. Amen!, zaključio je propovijed mons. dr. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup - apostolski administrator Trebinjsko-mrkanski.

Vijest o imenovanju mons. Petra Palića biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim objavljena je u podne 11. srpnja 2020. Prethodno je biskup Ratko 2. veljače 2019. Svetom Ocu na raspolaganje stavio svoj mandat zbog navršene kanonske dobi. 28 godina je bio biskup u Mostaru, a zaređen je u Neumu na današnji dan, tj. blagdan Uzvišenja sv. Križa 1992 godine.