RADILI KANALIZACIJU BEZ PROJEKTA I DOZVOLA Građani općine u Republici Srpskoj ostali „kratkih rukava“

Općina Stanari

Tijekom 2019./2020. godine općina Stanari započela je i provela izgradnju nove kanalizacije, a posao je dobila kompanija „Nikolić“ iz Prnjavora, vlasnika Bogdana Nikolića. U svemu ovome možda i ne bi bilo ništa sporno da firma nije vršila radove bez neophodnih dozvola, točnije, biološki pročistač rađen je bez projektne dokumentacije i građevinske dozvole, što je za posljedicu imalo činjenicu da građani ove općine još uvijek nisu priključeni na novu kanalizaciju. Čitav posao bio je vrijedan preko 600 000 konvertibilnih maraka, a započet je u vremenu kada je načelnik ove male općine bio SNSD-ov Dušan Panić, piše infoveza.com.

Da stvar bude zanimljivija, pobrinuo se trenutni načelnik općine Stanari Radojica Ćelić iz Ujedinjene Srpske. On se, odmah po preuzimanju četverogodišnjeg mandata, obrušio na prethodnog načelnika Stanara identificiravši ga kao glavnog i odgovornog za nezakonito građenje. U intervjuu kojeg je 17.8.2022. dao za portal Pozitivnasrpska.com iz Prnjavora, Ćelić otvoreno govori o nelegalnoj gradnji.

„Budući da je biološki pročistač rađen bez projektne dokumentacije i građevinske dozvole, mi trenutno vršimo ispitivanja je li uopće moguće na takav biološki pročistač priključiti preostali dio naselja, tu su škole, stambene zgrade, pojedinačne stambene jedinice i svi oni su i dalje priključeni na staru kanalizaciju. Taj posao je koštao oko 600 000 KM, a dio plaćanja od 323 000 realiziran je u studenom 2021. Ugovor i prvi dio isplate su realizirani za vrijeme prethodnog načelnika, a mi smo 2021. prema ugovoru bili dužni da ispoštujemo preostali dio isplate“, govorio je tada Ćelić i konstatirao da je općina Stanari podnijela i kaznenu prijavu nadležnom tužiteljstvu protiv kompanije „Nikolić“ i bivšeg načelnika Stanara Dušana Panića.

Međutim, danas se ni općina Stanari ni Ćelić ne oglašavaju o ovom slučaju, a kako portal Infoveza neslužbeno saznaje, upečatljiva šutnja nastaje nakon posjeta vlasnika firme izvođača radova Bogdana Nikolića općini Stanari. Ćelić je sada otišao u drugu krajnost do te mjere da krši Zakon o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske, jer ni nakon 15 dana i našeg podsjećanja na upit koji smo mu poslali, nije želio odgovoriti na nekoliko jednostavnih pitanja. Naš portal je zanimalo, između ostalog, odgovor na pitanje koji je nadzorni organ vršio nadzor nad provođenjem projekta izgradnje kanalizacije, kao i sama kaznena prijava koju je Ćelić podnio protiv kompanije “Nikolić” iz Prnjavora, piše infoveza.com.

Lokalni novinar Dejan Simeunčević za Infovezu kaže da je izgradnja kanalizacije u Stanarima samo jedan od primjera kako se „tajkunska usta“ hrane na štetu građana, ali upire prstom i na aktualnog načelnika Stanara.

„Ono što će biti vrlo zanimljivo jest činjenica kako je i zbog čega aktualni načelnik Radojica Čelić prestao govoriti o ovoj temi, iako je sam potvrdio da je kompaniji Nikolić na ovom poslu njegov prethodnik na mjestu načelnika isplatio 600 000 KM za posao koji nije završen. Za intervju koji je dao za moj portal Pozitivna Srpska i nevjerojatne detalje koje je tada otkrio, kompanija Nikolić je podnijela tužbu protiv mene kao urednika portala, a na moj upit Čeliću da sve ono što je tada rekao u intervjuu potvrdi pred sudom, Čelić je rekao da ga ne petljamo u to, jer to tobože nije interes općine Stanari”, ističe Simeunčević i pita je li interes općine i njenih građana 600 000 KM “bačenih u kanalizaciju”?

Zanimljivo, Bogdan Nikolić se u prnjavorskoj javnosti označava kao stvarni vlasnik ugostiteljskog objekta/noćnog kluba „Aquarius“ u Prnjavoru, a u bašti tog objekta nalazi se, vjerovali ili ne, trafo stanica! Objekt je više od godinu dana nesmetano radio bez neophodnih dozvola definiranih Zakonom o zaštiti od požara, a polovicom 2022. MUP mu, na opće iznenađenje stanovnika Prnjavora, dostavlja potrebnu dozvolu. O čitavom slučaju početkom godine govorio je i tadašnji zastupnik SDS-a u NS RS Miladin Stanić, koji je u javnost iznio do tada manje poznate informacije.

„Imate situaciju gdje se u jednom klubu u Prnjavoru dila droga, gdje policija ne smije ući, a klub nema protupožarnu zaštitu. Nema. Još ti koji drže taj „posao“ dilanja droge pitaju mene kako se smijem oglašavati“, govorio je tada Stanić.

S druge strane, Simeunčević je više puta ukazivao na ovaj problem i smatra da je skandalozna šutnja nadležnih institucija.

„Pozivam ih da konačno javnosti objasne ima li ovaj noćni klub potrebne dozvole ili nema, jer ako nema, jedino logično je da se klub momentalno zatvori. Pored sigurnosnog faktora koji je u ovoj priči najvažniji, jako je bitno da se pokaže da pojedinci ne mogu biti iznad zakona i pravila koja bi trebalo da važe za sve, pa taman se vi zvali i Bogdan Nikolić, bili bliski obitelj Dodik, financirali i vlast i opoziciju… Jednostavno ne može“, kategoričan je Simeunčević.

Još jedna zanimljivost u svemu ovome jest činjenica da je zemljište na kojem se klub nalazi bilo u vlasništvu Elektrokrajine, a Nikolić ga je kupio po izrazito povoljnoj cijeni. Inače, „Elektrokrajina“ od 2013. godine redovno „nagrađuje“ kompaniju „Nikolić“ iz Prnjavora unosnim poslovima čišćenja šiblja i raslinja ispod elektroenergetskih vodova.

Općina Stanari

Prema pisanju portala Capital, za vlasnika kompanije „Nikolić“ Bogdana Nikolića u Prnjavoru kažu da je blizak obitelji Milorada Dodika, odnosno njegovom bratu Goranu Dodiku, čime se i sam hvali. Nikolić je bio u središtu priče o grupi muškaraca iz Srbije koja je izazvala masovnu tučnjavu u Prnjavoru pred izbore 2016. Prema riječima tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, ta grupa je pred lokalne izbore dovedena u Prnjavor s ciljem izazivanja nereda, međutim, Nikolić je demantirao ove navode.

Kompanija „Nikolić“ do trenutka objave ovog teksta nije odgovorila na pitanja portala.