PSIHOLOGINJA JELENA MARIJANOVIĆ "Nasilje se s videoigrica prenosi u realni život, dvije društvene mreže su jako opasne"

nasilje,internet nasilje,vršnjačko nasilje
Ilustracija

Vijeće roditelja i ravnatelja tri osnovne škole s područja općine Čitluk; Osnovne škole fra Didaka Buntića Čitluk, Osnovne škole Čerin i Osnovne škole „Bijakovići“ organizira Javnu tribinu pod nazivom "Zaustavimo zlostavljanje djece u virtualnom i prirodnom okruženju“, koja će se održati u petak, 17. ožujka 2023. godine, u Dvorani Ivana Pavla II u Međugorju, s početkom u 19.30 sati.

O opasnostima koje vrebaju u digitalnom okruženju kao i vlastitom iskustvu s područja cyber kriminala s kojim se svakodnevno susreće u radu govorit će inspektor Saša Petrović iz Federalne uprave policije, te mag. psihologije Jelena Marijanović koja će izložiti temu vršnjačkog nasilja među djecom i cyber mobbing, s naglaskom na psihološki aspekt.

Uoči ove tribine razgovarali smo s mag. psihologije Jelenom Marijanović o svemu s čime se naši mladi danas susreću. Ona ističe kako se više pažnje treba posvetiti ovom problemu,

"Kada govorimo o nasilju, to nam nije nova pojava, niti nepoznat pojam. Jako je izraženo vršnjačko nasilje među djecom, i uistinu treba ovoj problematici posvetiti vise prostora. Kad se nasilje dogodi, uglavnom tražimo krivca. Ali, bazirajmo se na odgovornost, koja je na nama kao društvu", ističe ona.

Marijanović objašnjava i razlike između cyber i "običnog nasilja".

"Razlika je ta što smo kod klasičnog oblika nasilja znali točno tko je žrtva, a tko zlostavljač. Publika je bila ograničena, pa bi kod kuće bi našli svoju sigurnu luku. Kod nasilja putem interneta, anonimnost zlostavljača je povećana, što mu daje hrabrost, a upravo ta anonimnost kod žrtve stvara osjećaj bespomoćnosti i nesigurnosti. Internet nasilje je prisutno 24 sata, kroz cijeli tjedan i od toga dijete koje je žrtva ne može pobjeći".

nasilje,internet nasilje,vršnjačko nasilje

Nasilje ostavlja brojne posljedice na naše najmlađe ističe Marijanović.

"Djeca žrtve postaju bespomoćna, osjećaju se bezvrijedno, sebe vide kao loše, niskog su samopoštovanja. Nasilje evocira emocije straha, srama i tjeskobe. Ne mogu se sami nositi s problemima i, nažalost, često mogu pasti u stanje depresije, anksioznosti i tjeskobe", upozorava.

Sadržaj videoigrica zbunjuje djecu. Nasilje se s njih prenosi u realni život.

"Negativni trendovi se pojavljuju u vidu nasilnih videoigrica koje djeca igraju, te se uključuju izravno u nasilne scene. Na taj način djeca nisu u stanju razdvojiti realan od virtualnog svijeta i djeca takva nasilna ponašanja učvršćuju i prenose u realan život. Još jedna opasnost su društvene mreže, naročito TikTok i Snapchat te prevelika sloboda djece i mladih da dijele osobne i intimne podatke i sadržaje s nepoznatim osobama", kaže Marijanović.

Kako preventivno djelovati i zaštiti djecu.

"Prije svega zajedničkom suradnjom, važno je ne tolerirati niti jedan oblik nasilnog i agresivnog  ponašanja, javno ga osuđivati i ukazivati na posljedice. Raditi sto vise radionica za djecu, te je potrebno kontinuirano i sustavno stručno usavršavanje i edukacije  nastavnog kadra, ali i roditelja".

Potrebno je veće djelovanje institucija i zajednice. Po pitanju stručnjaka u školama, institucije su zakazale.

"Prije svega bih pohvalila Vijeće roditelja i ravnatelje tri osnovne škole, koji su inicirali ovu tribinu. Dodala bhi kako je, nažalost, dodatni čimbenik koji otežava kvalitetnu prevenciju nasilja manjak potpore nastavnicima i roditeljima. Naime, u većini škola u našoj županiji izražen je deficit stručnih suradnika, konkretno školskih psihologa", zaključila je za Hercegovina.info mag. psihologije Jelena Marijanović.

Kažimo kako će se poučno predavanje održati dva dana. U petak će se održati tribina za roditelje, nastavnike i srednjoškolce, dok će u subotu, 18. ožujka 2023. godine, predavanje biti održano u Konferencijskoj dvorani hotela "Brotnjo“ u Čitluku, s početkom u 9:00 sati, prilagođeno učenicima predmetne nastave od šestog do devetog razreda.

nasilje,internet nasilje,vršnjačko nasilje