PRVI POZIV Novi-stari francuski predsjednik Macron odmah komunicirao s njemačkim premijerom Scholzom

Francuska, Njemačka, izbori, Macron, Olaf scholz

Emanuel Macron (44) je u drugom krugu izbora osvojio 58,54 posto glasova birača i postao prvi predsjednik Francuske u posljednjih 20 godina koji je dobio uzastopni mandat.

Prema rezultatima objavljenim na sajtu Ministarstva unutarnjih poslova Francuske, na osnovu 100 posto prebrojanih glasačkih listića, njegova protukandidatkinja iz desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin le Pen osvojila je 41,46 posto glasova.

Macron izjavio je u nedjelju navečer da će biti predsjednik svih i da nitko neće biti ostavljen po strani.

Macron: Znam što vam dugujem

“Na nama je da radimo zajedno na postizanju jedinstva, koje će nam omogućiti da živimo sretnije živote u Francuskoj”, kazao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Macron je, u pobjedničkom govoru koji je održao na prostoru ispred Eiffelovog tornja, naveo da godine koje dolaze sigurno neće biti mirne, ali će biti povijesne.

Rekao je da zna da su mnogi Francuzi glasali za njega ne da bi podržali njegove ideje, već da bi blokirali krajnju desnicu, i poručio da sljedećih pet godina neće biti kontinuitet njegovog prethodnog mandata.

“Ovo glasanje me obavezuje u godinama koje dolaze”, istakao je on i zahvalio biračima koji su “blokirali krajnju desnicu”, prenijela je BFM TV.

“Nakon pet godina transformacije, sretnih i teških vremena, izuzetnih kriza, na današnji dan 24. travnja 2022. godine većina vas je izabrala da mi vjeruje da ću predsjedavati našom državom narednih pet godina”, kazao je Macron.

“Znam što vam dugujem”, poručio je građanima Francuske reizabrani šef države.

Naveo je da novih pet godina u Jelisejskoj palači neće predstavljati kontinuitet njegovog dosadašnjeg mandata.

U Francuskoj je na izbore izašlo 35.096.391 glasača, od ukupno upisanih 48.752.500, što je 71,99 posto

Razgovor s njemačkim kancelarom

Njemački kancelar Olaf Scholz prvi je politički čelnik s kojim je francuski predsjednik razgovarao telefonom nakon pobjede na nedjeljnim predsjedničkim izborima, objavila je Elizejska palača.

“Kancelar Scholz nazvao je predsjednika [Macrona ]da mu čestita”, piše u priopćenju ureda francuskog predsjednika.

“Bio je to prvi poziv koji je predsjednik primio, znak francusko-njemačkog prijateljstva”, ističe se, prenosi Hina.

“Vaši birači signalizirali su danas [nedjelja] i čvrstu odanost Europi. Drago mi je što ćemo nastaviti našu dobru suradnju!”, napisao je Scholz na Twitteru u čestitci Macronu.

‘I dalje će njegovati bliske odnose’

Francuski predsjednik i njemački kancelar potvrdili su da će i dalje njegovati “bliske odnose” između dvije zemlje, bazirane na povjerenju, “između ostalog i s obzirom na aktualne izazove, poput ruske invazije na Ukrajinu”, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade.

Scholz i Macron dogovorili su se da će se sastati što prije kako bi nastavili koordinaciju u bilateralnim, međunarodnim i europskim pitanjima.

Macron je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio Marine Le Pen solidnom većinom glasova i osigurao još jedan mandat.

Posljednji put je to pošlo za rukom Jacquesu Chiracu 2002. godine, u odmjeravanju snaga s Jean-Marie Le Penom, ocem Macronove protukandidatkinje.