Prosvjedi u Sarajevu zbog Izbornog zakona, Bećirović i Kojović se naljutili zbog Džaferovića pa napustili skup

Prosvjed Sarajevo
Klix

Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu danas se, kako je ranije najavljeno, održavaju prosvjedi građana zbog mogućnosti nametanja izmjena u Izbornom zakonu BiH. Građani su stigli u u velikom broju pristižu ispred zgrade OHR-a, a kako javlja Klix nose zastave BiH i RBiH.

Stigli su i bošnjački politički dužnosnici predvođeni Željkom Komšićem čija je fotelja eventualnom Schmidtovom odlukom ugrožena.

Prosvjed Sarajevo

FOTO: Klix

Na prosvjed su došli i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, SBB-a Fahrudin Radončić, Denis Bećirević. Pridružila i delegacija Naroda i pravde koju predvode Elmedin Konaković, Denis Zvizdić i Aljoša Čampara.

Prosvjednici su pljeskali Bakiru i Sebiji Izetbegović.

Okupljenima se najprije obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. 

"Neka se čuje glas Bosne i Hercegovine. Pozivam visokog predstavnika da ne mjenja u ovom trenutku Ustav i Izborni zakon", poručio je Džaferović.

Nakon što se građanima obratio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, što mu je nakon kraće rasprave omogućio Haris Zahiragić i predsjednik AntyDayton pokreta Nihad Aličković koji je držao mikrofon koji je dao Džaferoviću rekavši da se svi politički predstavnici obrate po jednu minutu skup su napustili Predrag Kojović i Denis Bećirović. Kojović je poručio da je Džaferović zloupotrijebio skup, javlja N1.

Okupljeni su vikali "Bosna, Bosna", a pozvali su i visokog predstavnika da im se obrati. 

"Bosna nije ničija prćija. Niko nema pravo dijeliti je ni nakakve dijelove", uzvikuju prosvjednici. 

Traža i ostavku visokog predstavnika.

Podsjetimo, OHR nije objavio nikakav službeni dokument koji bi sadržavao popis planiranih reformi, a lokalni mediji i političari tvrde kako je u planu uvesti cenzus od tri posto za izbor zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.