FOTO  PROSLAVA SVETOG ANTE NA HUMCU "Kakvi smo danas u odnosu na prošlu godinu, je li nas rastrgao svijet oko nas?"

Sveti Ante Humac
hercegovina.info

Župa Humac danas slavi zaštitnika svoje župe, crkve i samostana svetog Antuna Padovanskog, odnosno svetog Antu. Hodočasnici iz svih krajeva od ranog jutra pristižu u Ljubuški, na Humac kako bi proslavili jednog od najomiljenijih svetaca u kršćanskom puku.

Brojni od njih pješačili su cijelu noć kako bi stigli do svog svetog Ante.

Sveti Ante Humac

Svete mise krenule su već od ranog jutra, te su slavljene u 5, 6, 7, 8 i 9 sati, dok je središnje svečano misno slavlje bilo u 11 sati.

Sveti Ante Humac

Na istom je nazočio veliki broj vjernika. Misno slavlje koje je započelo procesijom s kipom svetog Ante predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Sveti Ante Humac

U svojoj propovijedi on je istaknuo

"Ja sam ovdje prvi put na svetkovini Svetog Ante, ali dugo putujem. Mnogi ovdje čine zavjet, mnogi dolaze jer žele biti bolji i drugačiji ljudi. Ja vas pitam danas, sjećate li se svetog Ante prošle godine i kakvi smo mi danas u odnosu na godinu ili dvije ranije. Je li naš Bog zajedno s ovim svecem i s vrijednostima koje ostaju ili nas je rastrgao svijet oko nas koji ide nekim svojim putem. Ja vjerujem da je ovo mjesto gdje dolazimo k sebi, gdje počinjemo iznova gdje se kajemo za loše i želimo bolje. Neka nam ovaj blagdan i ovaj svetac budu povod za nove početke.Ako imamo hrabrosti za kajanje, možda imamo u sebi duha poniznosti", rekao je provincijal Grbeš.

Na kraju svete mise župnik fra Dario Dodig zahvalio je svima koji su sudjelovali organizaciji blagdana svetog Ante na Humcu, a provincijal Grbeš na dar je dobio kip svetog Ante istovjetan onome koji se nalazi ispred crkve na Humcu.

Sveti Ante Humac

Tijekom cijelog dana u crkvi, ali i u krugu nje brojni vjernici obavljaju sakrament ispovijedi.

Večernja sveta misa slavit će se od 19 sati, a i nju će slaviti provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.