PRORAČUNSKI KORISNICI Ide plaća, ka’će zaostatci, zdravstveno klapa nekako, no nitko ne može u mirovinu

plaća

Za koji dan trebala bi biti isplaćena plaća proračunskim korisnicima u HNŽ-u, kojima je zadnja dva mjeseca plaća uplaćivana akontativno, pa im je Vlada HNŽ-a uz plaću sada dužna i razlike za ožujak i travanj.

Predsjednik Sindikata učitelja Slavko Lauš kaže da ništa ne znaju vezano za zaostatke, niti su o tome obaviješteni. Kaže da je po kolektivnom ugovoru plaća za prethodni mjesec do 10. –tog, te se nadaju da bi mogla biti u ovome tjednu, a hoće li biti zaostatci ne zna se. 

Ministarstvo financija se i ne trudi obavijestiti korisnike o stanju sa serverom, uplatama i ostalom, te su nekim školama uplaćeni ugovori o djelu za 4, a nekima još uvijek nisu, a za uplate saznaju kad ih vide na računu. 

S druge strane, još je aktualnih problema.

Doprinosi za treći mjesec su uplaćeni, no u školama još nisu dobili specifikacije koje mogi predati u poreznu, budući da program još uvijek nije osposobljen za to. Problem koji se pojavio početkom lipnja, da su neki radnici škola vraćani sa pregleda više nije problem, budući da zdravstveno osiguranje funkcionira, međutim, oni koji moraju u mirovinu još će čekati na Faladžića.  

“Ministarstvo financija HNŽ 1. lipnja je putem dopisa informiralo Zavod da će na dan 01.06.2021. godine vršiti uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje za proračunske korisnike. 2.06.2021., temeljem zaprimljenih uplata proračunskim korisnicima je omogućeno korištenje prava iz zdravstvenog osiguranja (liječenje, lijekovi i sva druga prava). U slučaju eventualnih poteškoća osiguranici mogu kontaktirati Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ”, potvrdila je glasnogovornica Zavoda Alenka Ban.

Server za isplatu plaća k'o pokošen je pao koncem ožujka, te je nastupio kolaps, kako s isplatom plaća, tako i sa isplatom poreza i doprinosa. Javnost još ne zna koja je tvrtka odgovorna za nastalu štetu, a ministar je par puta istupio u javnost, te obećavao u svibnju uplate koje su se dogodile u lipnju. Odavno već obećava da će sve biti u redu. BHT-u je kazao da će se sve riješiti u zadnjim tjednima svibnja, pa potom Bljesku do 11. ili najkasnije 14. lipnja. Omaklo mu se već koji mjesec, a očekujemo tako i dalje.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.