Prognoze za budućnost: Znanstvenici upozoravaju 'Ovo nisu dobre vijesti za nas'

znanstvenici, porast ugljičnog dioksida

Uskoro bi temperature mogle biti toliko visoke da će ih se moći usporediti s temperaturama otprije 50 milijuna godina koje su obilježili toplinski valovi. Znanstvenici tvrde kako su tijekom tog toplog perioda temperature bile čak 14 Celzijevih stupnjeva više u prosjeku nego što su sada, a prošlost bi se vrlo lako mogla ponoviti. 

Znanstvenici upozoravaju porast ugljičnog dioksida u atmosferi umjetno replicira ono što se prirodno dogodilo tijelom geološkog perioda Eocena i moglo bi do dovesti visokih temperatura tijekom cijele godine do 2100. Porast temperature uništit će razlike u temperaturi od ekvatorijalnih regija do polova.

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan i Sveučilišta Arizona koristili su model klime kojim su uspješno simulirati uvjete na Zemlji tijekom Eocena. Smatra se kako je to uvjeti tog klimatskog razdoblja slični onima koji će uslijediti na Zemlji zbog ispuštanja ugljičnog dioksida. 

- Iznenadilo nas je kad smo otkrili da se klimatska osjetljivost povećavala u isto vrijeme kao razine ugljičnog dioksida. Radi se o zastrašujućem otkriću jer ono pokazuje da će odgovor temperature na povećanje razine ugljičnog monoksida biti veći nego sada. Ovo nisu dobre vijesti za nas”, rekao je istraživač i prvi autor studije Jiang Zhu, prenosi Daily Mail. 

Znanstvenici otkrivaju kako će formiranje oblaka kao rezultat nakupljanja ugljičnog monoksida u atmosferi biti glavni uzrok drastičnog skoka temperature. Računalni modeli i simulacije otkrili su kako se u budućnosti smanjuje pokrivenost oblacima, kao i neprozirnost, što će pojačavati zagrijavanje izazvano ugljičnim dioksidom.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Advances.

(vecernji list.ba)