PRODUŽENE MJERE I narednih 14 dana ugostitelji će raditi do 23 sata

PRODUŽENE MJERE I narednih 14 dana ugostitelji će raditi do 23 sata
hercegovina.info

Federalno ministarstvo okoliša i turizma uputilo je inicijativu Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva na najozbiljnije razmotri mogućnost da se produži rad ugostiteljskih objekata na području Federacije BiH.

"Pokretanje ove Inicijative uslijedilo je nakon brojnih kontakata Federalnog ministarstva okoliša i turizma s ugostiteljskim radnicima i njihovim predstavnicima, koji su predložili ovu Inicijativu. Ugostitelji su stava da im produženje radnog vremena do ponoći mnogo znači u smislu poslovanja u vrlo teškim uvjetima pandemije koronavirusa.

S tim u vezi, od Kriznog stožera tražimo i očekujemo da razmotri sve moguće opcije produženja radnog vremena za sat, uz naravno propisivanje i uvjeta pod kojima bi se takva odluka donijela", priopćili su iz Ministarstva okoliša i turizma.

No, za sada od njihovog zahtjeva neće biti ništa. Naime, Federalno ministarstvo zdravstva, na sjednici 16. rujna donijelo je odluku da ne naredbe koje su donijete 5. rujna, od sutra produžavaju za još 14 dana. Tako će ugostiteljski objekti i dalje raditi do 23 sata.  

U odnosu na prošlu naredbu dodana je i stavka koja se tiče visokog obrazovanja. "Nastava na fakultetima u novoj akademskoj godini 2020/2021 odvija se uz striktno i kontinuirano pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju COVID-19.

Početak nastave na fakultetima u novoj akademskoj godini 2020/2021 počinje sukladno zakonu i na osnovu procjene epidemiološke situacije od strane mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo županije", stoji u naredbi kojom je definirano i kako se "svi oblici nastave na fakultetima, kao i ostale poslovne aktivnosti (konzultacije sa studentima, ispiti, sjednice nastavnog vijeća i sl.), gdje god je to moguće, trebaju održavati na daljinu primjenom informatičko-komunikacijske tehnologije (on-line nastava, putem konferencijskih poziva, e-maila, Skype-a i sl.)".

Okupljanje osoblja i studenata su jedino dopušteni tamo, gdje je to neophodno, za izvođenje nastave i ocjenjivanje (npr. održavanje neophodne praktične nastave), u manjim skupinama i uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju COVID-19 - stoji u naredbi kojom se "odredba iz točaka 4. i 5. poglavlja VII ove naredbe primjenjuje i na fakultete prilikom održavanja nastave u novoj akademskoj 2020/2021 godini."

Propisano je da u cilju sprječavanja širenja COVID-19, svaka obrazovna ustanova na području županije mora imati krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i imenovan operativni tim za praćenje implementacije kriznog plana. Županijske uprave za inspekcijske poslove, kao i mjerodavni inspektori pri gradovima i općinama obvezuju se da nalože svim obrazovnim ustanovama u županiji, u čijim prostorima i tijekom provođenja obrazovnog procesa može doći do prijenosa zarazne bolesti COVID-19, kao i drugih zaraznih bolesti, da uspostave i provodu redovite kontrole higijenskih i zdravstveno-tehničkih uvjeta u objektu i procesu rada, provođenje planova samokontrole sačinjenih sukladno načelima analize rizika i kritičnih kontrolnih točaka, a prema preporukama mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo županije. Ovo uključuje i kontinuiran pojačan inspekcijski nadzor.

Ranija mjera obveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba, produžena je za još 14 dana. Županijama je dozvoljeno da uvedu restriktivnije mjere ukoliko bude potrebe, a u skladu s epidemiološkom situacijom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.