PRODAJE SE I U BIH Slovenija zabranila popularno energetsko piće

energetsko piće limenka
Ilustracija/Pexels

U Sloveniji je zabranjena kofeinska verzija vrlo popularnog i svjetski poznatog energetskog napitka Primea jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, poručili su iz Uprave za sigurnost hrane.

Riječ je o brandu youtubera, kontroverznog influencera i WWE hrvača Logana Paula te youtubera KSI-ja.

Iz tog razloga naređeno je operaterima da više ne prodaju kofeinsku verziju pića, dok će bezkofeinska verzija ostati na policama, piše 24ur, a prenosi Jutarnji list.

Nakon upita potrošača i izvješća Saveza potrošača Slovenije, inspektori iz Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja Republike Slovenije izvršili su kontrolu i utvrdili da jedna od dvije verzije pića u optjecaju sadrži L-teanin te je piće od ponedjeljka zabranjeno.

Kofeinski energetski napitak ovog branda sadrži čak 200 miligrama kofeina po limenci, dok druga poznata energetska pića na tržištu sadrže oko 80 miligrama kofeina po limenci.

Unatoč tome što na limenci piše da nije namijenjeno mlađima od 18, jarke boje na ambalaži i hype na društvenim mrežama pokazuju da mu je marketing usmjeren upravo tinejdžerima.

Za pićem je među adolescentima zavladala prava pomama, s polica u američkim trgovinama nestao je u roku od nekoliko sati, dok su uoči prodaje u Velikoj Britaniji nastali redovi ispred trgovina. U međuvremenu mu je zbog ogromne potražnje skočila cijena, a KSI je jednom prilikom na Twitteru rekao da se piće čak prodaje na crnom tržištu.