PRITISNULI IH ŠVICARSKI ZAKONI Kultna čokolada ostaje bez prepoznatljivog simbola

Toblerone
Unsplash

Najpoznatiji švicarski planinski vrh Matterhorn polako nestaje s omota čokolade Toblerone zbog strogih pravila koja se odnose na oznaku "proizvedeno u Švicarskoj", rekao je vlasnik trokutaste čokolade s nugatom.

Čokolada Toblerone, koja se 1908. počela proizvoditi u tvornici obitelji Tobler, dosad se proizvodila isključivo u Bernu, glavnom gradu te alpske zemlje.

No od ove jeseni glasovita čokoladica proizvodit će se i u Bratislavi, u Slovačkoj, "kako bi odgovorili na povećanje potražnje u svijetu", rekla je glasnogovornica američke tvrtke Mondelez International, vlasnica ove marke, prenosi Hina.

Djelomično preseljenje proizvodnje obvezuje marku da ukloni oznaku "of Switzerland" s omota jer po zakonu iz 2017. nacionalni simboli se ne smiju koristiti za promociju proizvoda na bazi mlijeka koji nisu proizvedeni isključivo u Švicarskoj, objavio je Mondelez još u lipnju prošle godine. Ujedno je i Matterhorn zamijenjen stiliziranim logotipom planine, što je potaknulo raspravu u švicarskoj javnosti.

"Moramo prilagoditi ambalažu švicarskom zakonu", rekla je za AFP glasnogovornica Mondeleza.

Novi izgled omota koji će ipak zadržati siluetu medvjeda, simbola grada Berna, što se ocrtava na logotipu planine, počeo se uvoditi u jesen prošle godine.