FOTO  Priprema se uništenje aviobombe, pripadnici više službi su sjeverno od Mostara

Aviobomba Mostar
Hercegovina.info

Civilna zaštita danas će transportirati i uništiti pronađenu neeksplodiranu aviobombu na Bišću Polju kod Mostara. Ova naprava je identificirana kao Bomba 100M poluprobojna bomba talijanskog konstrukta iz Drugog svjetskog rata. Teška je 109 kilogarama, a unutra je 27.5 kilograma eksplozivne materije TNT-a ili amatola. Na bombi se nalaze vidljiva oštećenja jer je pronađena uslijed iskopavanja šljunka na tom lokalitetu.

Bomba je pronađena na Bišću Polju u dubini od 2 metra, a zapadno nekih 60-ak metara od pronalaska nalazi se regionalna cesta, na 100-150 metara je cijeli niz poslovnih objekata (ATACO, Telecom, Apolo Škoda, Pero Mostar i Hercegovinavino). Sjevernije od lokaliteta nalazi se kružni tok za Jasenicu.  

Aviobomba Mostar

Upravo su u tijeku pripreme za početak transporta bombe koja će biti uništena u mjestu Bijela kod Mostara. Ona će biti ručno spuštena u jamu na poligonu usmjerenim eksplozivom Alford HD Vulcan u baznu ploču kako bi se izbjegla eksplozija, a alternativna metoda uništavanja je detonacija iste.



Trenutačno se radi na deaktivaciji aviobombe i sigurnom smještanju u vozilo. Na terenu su pripadnici Federalne uprave za Civilnu zaštitu (FUCZ), pripadnici Policijske uprave Mostar te pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe (PVP) Mostar, kao i medicinski tim FUCZ-a.

Aviobomba Mostar

U krugu nekoliko stotina metara blokirano je cijelo područje iz sigurnosnih razloga.

Aviobomba Mostar

Pripadnici navedenih službi na terenu uspješno su bombu iz šljunka premjestili u auto i osigurali transport koji je krenuo na lokalitet sjevernije od Mostara.

Aviobomba Mostar

Na lokalitetu Hasino Bijela pripadnici Civilne zaštite, policije, vatrogasaca i medicinara pripremaju sve potrebno za detonaciju aviobombe koja je prošli tjedan pronađena na Bišću Polju kod Mostara. 

Aviobomba Mostar

Akciju deaktiviranja, transporta i eliminaciju bombe uime FUCZ vodi Sead Vrana.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.