PRIJETNJE STIZALE IZ BIH Banda s Balkana ucjenjivala biznismene

švicarska policija
Ilustracija/Facebook

Snimka maskiranog čovjeka koji stoji u svježe iskopanom grobu s imenom biznismena od kojeg želi iznuditi novac samo je jedan od dokaza na suđenju koje počinje u švicarskom Zürichu, a na kojem će se kao optuženi pojaviti pripadnici bande s Balkana i jedan beskrupulozni biznismen, koji je s njima ucjenjivao bogate Švicarce, prenose Nezavisne novine.

Poruke iz BiH

Pripadnici bande su poruke žrtvama slali s broja iz BiH, a kasnije su dolazile i kuverte s minijaturnim kovčezima od kartona, koje su također poslane iz BiH. Međutim, pripadnici bande su, kako prenose švicarski mediji, s Balkana i Francuske.

Članovi bande koje švicarski mediji nazivaju “bodyguardi”, su planirali od švicarskih biznismena uzeti 13 milijuna franaka. Međutim, na nekoliko sastanaka su uspjeli uzeti 58.000 franaka.

S ovom bandom je surađivao i tzv “prljavi biznismen” koji je ljude, za koje je znao da imaju novac beskrupulozno ucjenjivao. Tako su od jednog trgovca nekretninama tražili osam milijuna franaka, ali on je cijelu stvar odmah prijavio policiji. Između ostalog, baš njemu je došla kuverta s kartonskim kovčegom na kojem su bili njegovi inicijali.

U drugom slučaju, od jednog menadžera su tražili pet milijuna franaka, a njega su u Zürichu osobno posjetili i pripadnici bande. Prema svjedočenju ovog menadžera, jedan od njih se predstavio kao “Momo iz Pariza”. Oni su mu tada tražili novac, ali on im je odbio dati.

U narednom slučaju od jednog biznismena su tražili dva milijuna franaka, a pokušali su mu namjestiti “zamku” i predstaviti ga kao kriminalca. Međutim, tada je policija već aktivno pratila ovu grupu i nakon spomenute zamke su ih uhitili.