PRIJETNJE SMRĆU Konaković očekuje ozbiljne i hitne reakcije sigurnosnih agencija

Elmedin Konaković
Hercegovina.info

Ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću i predsjedniku SDP-a BiH Nerminu Nikšiću upućene su prijetnje smrću zbog njihova političkog djelovanja, a oni su zbog toga zatražili policijsku zaštitu i poduzimanje mjera kako bi se otkrile osobe koje stoje iza takvih prijetnji.

Optužbe koje su eskalirale do prijetnji smrću u komentarima na portalima i društvenim mrežama pojavile su se u četvrtak i petak, neposredno nakon usvajanja proračuna u parlamentu BiH.

"Likvidacija Konakovića i Nikšića mora se izvršiti. Cijeli se svijet smije Bosancima. Velika je sramota ako ova dvojica ostanu još koji dan živi", jedna je od anonimnih poruka na portalu Klix.

Lider Naroda i Pravde te ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković jutros se na svom Facebook profilu oglasio priopćenjem o usvojenom proračunu te prijetnjama smrću koje je dobio.

''Jučer smo usvojili proračun, najveći ikad, uvećan za 244 milijuna KM. Povećane plaće graničarima, vojnicima, policajcima. Žao mi je što SNSD i HDZ nisu podržali zakon kojim se naše plaće ne povećavaju, mi naravno ni marku tog povećanja nećemo uzeti, sramota je. Uspostavljena je kontakt točka s Europolom, dugo se čekalo, usvojen je Program reformi za 2023-2025. Na sjednicama čistimo materijale stare nekoliko godina, sve nas je to sačekalo, godinama se ništa nije radilo'', navodi Konaković.

''Usvajali smo sporazum sa Njemačkom za razdoblje 2018. - 2022. na sjednici u ožujku 2023. godine. U takvom smo stanju zatekli državne institucije, Vijeće ministara prije svega.  Potpuno nefunkcionalno, blokirano, sve zakočeno osim imenovanja. Formirali smo rekordno brzo Vijeće ministara, proračun imamo u ožujku, sve nabrojane dokumente na vrijeme, sve za dva mjeseca. Vratili smo to četvrto ministarstvo, vratili balans u agencijama sa 11/14 na 12/12/12, i tu su nas trgovci državom trgovali. Popravili smo za kratko vrijeme njihove greške i trgovine, a oni i dalje kreiraju priču kako smo nešto isporučili SNSD-u i HDZ-u'', napisao je na Facebooku te nastavlja:

''Zovu nas izdajnicima i sad su bolesnici iz tog sustava došli u fazu da nam prijete smrću. U tome imaju ozbiljnu pomoć nekolicine novinara koji kaljaju časnu novinarsku profesiju pišući rječnikom korumpiranog sustava kako smo “sluge Zagreba”. 

Očekujem ozbiljne i hitne reakcije sigurnosnih agencija kako bi se otkrili kreatori ovih gnusnih prijetnji. Mi našu borbu nastavljamo još većim žarom'', zaključio je Konaković.