FOTO  Prije 30 godina nasmrt je pretučen Srđan Aleksić, njegov otac ima poruku za mlade

Srđan Aleksić godišnjica smrti
Z. Lojpur/Hercegovina.info

Povodom 30 godina od tragične smrti Srđana Aleksića danas su na njegov grob na Gradskom groblju u Podgljivlju kod Trebinja cvijeće položili otac Rade i predstavnici gradske uprave.

Srđan Aleksić 21. siječnja 1993. godine stao je u zaštitu Alena Glavovića, kojega su tada napala četvorica rezervista Vojske Republike Srpske, a koji su potom pretukli Aleksića. Šest dana kasnije Srđan je preminuo od zadobivenih ozljeda. Njegov otac Rade i 30 godina kasnije oprašta se od svog sina i ističe da je njegovo djelo i danas živo.

„Dobro bi bilo da nikada ne umre nijedno djelo kao što je Srđanovo, već da služi kao putokaz ljudima za dobrotu, blagostanje i uništavanje svakoga zla na zemlji. To je malo teško, ali kad bi mlade tako odgajali, to bi se i dogodilo. To je moja poruka mladom svijetu, da budu svoji, samostalni i da u sebi gaje samo ono što vrijedi “, istaknuo je Rade Aleksić.

Srđan Aleksić godišnjica smrti

Predsjednik Skupštine grada Trebinja  Dragoslav Banjak je naveo da Srđanovo djelo, kao i djela drugih heroja, pokazuju ratno bezumlje i pomažu u mirnodopskom zbližavanju.  

„Svijet je stalno razapet između težnje da dođe do nestabilnosti i težnje da zavlada trajni mir. Sjećanja na Srđana, ali i mnoge druge heroje koji su uradili nešto slično na prostorima nekadašnje Jugoslavije, pomaže da se razumije strahota rata i stupanj bezumlja, koji nužno prati takve situacije. Pomaže i da se međusobno zbližimo, da u miru postanemo još bliži jedni drugima“, rekao je Banjak.

On je podsjetio da u Trebinju sportski kompleks i međunarodni plivački miting nose Srđanovo ime, čime se čuva trajna uspomena na Srđana Aleksića.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.