PRIJAVLJEN BIVŠI DIREKTOR ZZO Povećavao plaće i u najgoroj fazi pandemije

PRIJAVLJEN BIVŠI DIREKTOR ZZO Povećavao plaće i u najgoroj fazi pandemije

Tužiteljstvu SŽ stigla je dokumentacija o kaznenom djelu protiv Sakiba Katane. U stanju lockdowna, smanjenju prihoda, dijelio je stimulacije i do 30 posto.

Niz institucija u Bosni i Hercegovini, ili preciznije osobe odgovorne za njihovo funkcioniranje, iskoristile su prošle godine stanje prirodne nesreće radi “lova u mutnom”. Neki su, pak, umjesto prirodnog “stezanja kaiša” u stanju lockdowna, “odriješili kesu” i to na račun poreznih obveznika, a u situaciji u kojoj je virus svakodnevno uzimao desetine života. Takav jedan slučaj, kako je dokumentirano, odnosi se na Zavod zdravstvenog osiguranja Sarajevske županije.

Naime, Tužiteljstvo SŽ, kako je potvrđeno za Fokus.ba, izvršit će određene radnje s ciljem ispitivanja osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu "nesavjestan rad u službi", za koje se tereti nedavno smijenjeni direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Sakib Kantana, a odnosi se na donošenje nezakonitih odluka o uvećanju osnovnih plaća zaposlenih.

Glasnogovornica Tužiteljstva SŽ Azra Bavčić izjavila je da su zaprimili informaciju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom ŽS po ovom pitanju, a dostavljena im je i informacija Županijske uprave za inspekcijske poslove SŽ o izvršenom nadzoru u Zavodu po navedenom pitanju.

Ured za borbu protiv korupcije, saznaje Fokus, u informaciji dostavljenoj Tužiteljstvu SŽ naveo je da postoje indicije da je Katana, koji je u razdoblju od 2019. do 17. rujna 2021. godine bio direktor ZZOKS, počinio kazneno djelo nesavjestan rad u službi, jer je donoseći pojedinačne odluke o uvećanju plaća radnicima bez pravnog osnova očito nesavjesno postupio u vršenju svoje dužnosti, što je za posljedicu imalo nastanak štete po proračun Zavoda u iznosu od minimalno 60.000 maraka.

Inače, Katanu je 17. rujna ove godine smijenila Vlada SŽ, sa šturim obrazloženjem: zbog počinjenih nezakonitosti.

Nakon što je 23. srpnja zaprimio prijavu koja sadrži navode u nizu nepravilnosti, a u kojoj je, između ostalog, navedeno da je Katana tijekom 2019, 2020. i 2021. godine kontinuirano, bez pravnog osnova, donosio odluke o uvećanju plaća određenom broju radnika, a po osnovu radnog učinka, Ured za borbu protiv korupcije u skladu sa svojim nadležnostima pokrenuo je aktivnosti na provjeri ovih navoda.

Od Županijske uprave za inspekcijske poslove SŽ 27. srpnja je dostavljena informacija o izvršenom inspekcijskom nadzoru na ove okolnosti. Iz informacije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove proizlazi da je Katana tijekom 2019, 2020. i 2021. donosio pojedinačne odluke na osnovu kojih je određenim radnicima propisivao uvećanje plaća.

Tako je, ustanovili su inspektori, za određeni broj zaposlenih, tijekom kolovoza, rujna i studenoga 2019. godine Katana povećao plaće od 10 do 20 posto, dok je u prosincu te godine radnicima plaća povećana za 20 posto.

Tijekom siječnja, veljače, ožujka, svibnja, lipnja, srpnja, augusta, studenoga i prosinca 2020. godine plaće su povećane u rasponu od 10 do 20 posto, a u ovoj godini od siječnja do srpnja, plaće su povećane u rasponu od 15 do 20 posto.

Dalje, u informaciji Županijske inspekcije navodi se kako je ovlaštena službena osoba Zavoda koja je nazočila inspekcijskom nadzoru izjavila da Katana nije ispoštovao odredbu Pravilnika o radu iz 2019, 2020. „jer poslodavac nije osigurao donošenje Pravilnika o radnom učinku“.

Kako je pojašnjeno, Pravilnikom o radu poslodavca iz 2019. godine u članu 79. stav 6. propisano je da radni učinak definira poslodavac u skladu s općim propisima, kolektivnim ugovorom ili posebnim pravilnikom, a koji je obavezan donijeti u roku od 30 dana od stupanja na snagu Pravilnika o radu.

Navedeni pravilnik, stoji u informaciji inspekcije, ne postoji u Zavodu zdravstvenog osiguranja SŽ. Ovlaštena službena osoba koja je nazočila nadzoru, dalje se navodi, izjavilo je da je Služba za financije – trezor poslodavca vršila isplatu uvećane plaće radnicima na osnovu radnog učinka, odnosno odluka direktora.

"Ovdje se postavlja pitanje kako je direktor mogao utvrditi iznos uvećanja plaća po osnovu radnog učinka ako poslodavac nema, odnosno nije donio i regulirao takvo pravo pravilnikom o radnom učinku, a posebno uzimajući u obzir i činjenicu da takvo pravo nije predviđeno niti propisano Pravilnikom o radu poslodavca. Samim tim, poslodavac nije imao pravni osnov a ni kriterije na osnovu kojih bi vršio utvrđivanje i određivanje uvećanja plaće po osnovu radnog učinka, posebno uzimajući u obzir da se uvećanje plaće kretalo u rasponu od 10 do 20 posto od osnovne plaće radnika", obrazloženje je Ureda za borbu protiv korupcije u prijavi podnesenoj Tužiteljstvu ŽS.

Dalje se navodi da je direktor po ovom pitanju autonomno djelovao bez prethodnog propisivanja načina utvrđivanja elemenata za određivanja dijela plaća po osnovu radnog učinka, a zbog čega je inspektora rad prema ZZOSŽ djelovao izricanjem upravne mjere.

Ovdje je, pak, posebno zanimljivo to što su povećanja plaća određenom dijelu radnika bila i za vrijeme pandemije, odnosno trajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće prouzročenom koronavirusom na razini cijele FBiH. Upravo zbog mjera koje je tijekom 2020. donosila Vlada FBiH, u mnogim javnim institucijama, pa i u ZZOSŽ, došlo je do smanjenog obujma rada. U takvom jednom lockdownu i sveopćoj krizi u ZZO kada se manje i radilo, pojedincima su povećavane plaće?!

"Bez namjere da komentiram način rada svojih prethodnika na bilo koji način, ističem da od preuzimanja pozicije v. d. direktorice Zavoda, točnije od 17. 9. 2021, u Zavodu nije bilo isplata naknada po osnovu radnog učinka. Trenutačno je u izradi pravilnik kojim će biti regulirani uvjeti i način određivanja, odobravanja i isplate ove vrste naknade iz radnog odnosa. Po usvajanju i stupanju na snagu spomenutog pravilnika, radnici će, prema uvjetima istog, ostvarivati ovu vrstu prava", izjavila je Hajdarević.

Sakib Katana, suočen je s činjenicom da je protiv njega Tužiteljstvu SŽ podnesena kaznena prijava za nesavjestan rad u službi.

"Naravno, neka se to provjeri. Apsolutno podržavam svaku provjeru, sve treba biti po zakonu. Sve što je radnicima isplaćeno, isplaćeno je apsolutno u skladu sa zakonom. Znači, Zakon o radu je vrlo jasan i precizan. Tu nema nikakve dileme. U članu Zakona kaže se na koji se način to sve može isplaćivati. Svatko ima pravo da sumnja, naravno, i da poduzima korake, ali ja stojim pri stajalištu da je sve u Zavodu urađeno u skladu sa zakonom. Ja sam direktor bio u tom razdoblju za sve što sam radio", kazao je Katana za Fokus.ba.

Inače, plaće u Zavodu zdravstvenog osiguranja su svakako i do 30 posto veće u odnosu na plaće u institucijama drugih sektora, pa se i iz tog razloga postavlja pitanje opravdanosti njihovog povećanja.

Prema analitici iz registra Ureda za borbu protiv korupcije SŽ, ukupan iznos osnovne plaće zaposlenih u ZZOSŽ, gledajući po godinama, kontinuirano je rastao i to sa primjerice 1.654.760 KM u 2015. na 2.065.527 KM u 2021. godini.

U službenom Izvještaju o radu i poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja SŽ u 2020. godini nailazimo na informacije koje spomenuto povećanje plaća čine još skandaloznijim.

Kako stoji u ovom izvještaju, sveukupni prihodi su u odnosu na prethodnu godinu bili manji za 2.204.623 KM. Također, u 2020. godini ostvareni prihodi od doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje bili su manji za 1.148.508 KM od prihoda ostvarenih u prethodnoj godini.

"Pojava pandemije koronavirusa prouzročila je značajan pad skoro svih gospodarskih aktivnosti, prestanak rada određenih poslovnih subjekata kao i smanjenje broja zaposlenih, što je sve imalo direktan utjecaj na manju relizaciju prihoda od doprinosa od prihoda projiciranih u financijskom planu", stoji u ovom izvještaju.

U istom izvještaju gdje se konstatira teška situacija u vezi s prihodima, navodi se da je ZZOSŽ, uprkos tome, imao veće rashode i izdatke i to za pet posto! Ukupno je na plaće i naknade troškova zaposlenih u 2020. godini potrošeno skoro četiri milijuna KM, odnosno 3.951.381 KM.