PRETRESI U BIH I SLOVENIJI Službenici SIPA-e planiraju uhititi preko 50 osoba

PRETRESI U BIH I SLOVENIJI Službenici SIPA-e planiraju uhititi preko 50 osoba
Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u sklopu Međunarodne operativne akcije „ATM“, na području Sarajeva i Zenice započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela „Organizirani kriminal“ i „Pranje novca“ propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrši po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u suradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo i Zeničko-dobojske županije.

Navedene aktivnosti rezultat su rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužiteljstva BiH i Specijalnog tužiteljstva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije, koji je započet u veljači 2022. godine.

U okviru ove međunarodne operativne akcije koju provode policijski službenici SIPA-e na području Bosne i Hercegovine, danas su u Republici Sloveniji započeti pretresi na preko 70 lokacija u okviru kojih je planirano lišenje slobode više od 50 lica.

U tijeku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičena lica posjeduju na računima banaka i sefovima u kojima eventualno drže novčana sredstva.

Uzimajući u obzir da je međunarodna operativna akcija „ATM“ u tijeku, o konačnom ishodu javnost će biti informirana naknadno.

Aktivnosti Zajedničkog istražnog tima su realizirane uz pomoć EUROJUST-a.