PRESUĐENO Fra Šime i bankarica osuđeni na uvjetne zatvorske kazne, moraju vratiti milijune nadbiskupiji

PRESUĐENO Fra Šime i bankarica osuđeni na uvjetne zatvorske kazne, moraju vratiti milijune nadbiskupiji

Uvjetnim zatvorskim kaznama od godine dana, uz rok kušnje od četiri godine, u četvrtak su na splitskom Županijskom sudu kažnjeni fratar Šime Nimac zbog zlouporaba položaja i ovlasti tijekom prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a bankarica Jasminu Bilonić zbog poticanja na to nedjelo.

"Nepravomoćnu presudu objavio je sudac Dinko Mešin, a fra Šime i bankarica mirno su saslušali presudu i sudnicu napustiti bez komentara", javlja Hina.

Postane li današnja presuda pravomoćna fratar i bankarica Splitsko-makarskoj nadbiskupiji moraju vratiti 9,8 milijuna kuna, koliko je fra Šime prebacio na svoj račun nakon prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi i to na nagovor Jasmine Bilonić.

Na zadnjem ročištu prije presude u srijedu optuženi su priznali krivnju i pokajali se, a nakon što su deset godina krivnju poricali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zadnjih deset godina moj život je išao u smjeru u kojem nisam planirao, a moglo je to biti puno drugačije, tako da sam iz svega izvukao povuku. Meni je jako žao što je došlo do ovoga, iskreno se kajem i u budućnosti mogu obećati kako neću ništa od ovog ponoviti”, rekao je Nimac.

“Svojim sam postupanjem dovela svoje kolege i nadređene u nezgodnu situaciju. Neću ništa slično više ponoviti jer mi je ovo bila jedna vrsta škole”, kazala je Bilonić.