FOTO/VIDEO  Na današnji dan prije 72 godine blaženi Alojzije Stepinac je ...

Alojzije Stepinac, svetac, mučenik, Alojzije Stepinac, crkva, Alojzije Stepinac, sud, govor, Alojzije Stepinac, propovijed, Alojzije Stepinac, propovijed, Alojzije Stepinac, Alojzije Stepinac, zbornik, Kardinal Josip Bozanić, Alojzije Stepinac, kanonizacija, Stepinčeva kanonizacija, katolička crkva, Stepinčeva kanonizacija, Alojzije Stepinac, kardinal stepinac, Vatikan, Stepinac, Alojzije Stepinac, kardinal stepinac, presuda, Alojzije Stepinac, biografija, proglašenje svetim , Alojzije Stepinac, Alojzije Stepinac, molitva, Alojzije Stepinac,  Ivan Bradvica, Alojzije Stepinac, Troplet, Tropletovi dani kulture, Alojzije Stepinac, Alojzije Stepinac, hodočašće, Alojzije Stepinac, Alojzije Stepinac, blaženi, Najmlađi biskup, Alojzije Stepinac, Alojzije Stepinac, kardinal stepinac, Stepinčevo, porfirije, Stepinac, vaskrs
Na današnji dan prije 72 godine blaženi Alojzije Stepinac osuđen je od strane jugoslavenskog suda na 16 godina zatvora. Proglašen je krivim po svim točkama optužnice.

Dana 18. rujna 1946. u pola šest ujutro policajci su ušli u zgradu biskupije i priveli Stepinca jer je protiv njega podignuta optužnica. Između ostalog optužen je da je pozdravio ustaške vođe dok se jugoslavenska vojska još borila s njemačkim i talijanskim snagama i pozvao svećenstvo da s njima surađuje; da je pretvorio tradicionalne crkvene svečanosti i procesije u političke manifestacije za Pavelića i služio misu svakog 10. travnja, na godišnjicu osnivanja NDH, a održao je i misu prilikom otvaranja ustaškog Sabora; da je izabrao za svoje zamjenike Vučetića i Cecelju, poznate ustaške simpatizere; da je prihvatio i sakrio arhiv ministarstva vanjskih poslova NDH; da je podržavao ustaški otpor nakon oslobođenja zemlje itd.

Nekoliko mjeseci prije Vatikanu je upućeno upozorenje da će Stepinac biti uhićen, sa zahtjevom da ga smjene, jer 'Jugoslavija ne može tolerirati građane koji su služili interesima drugih'. Vatikan je o tome obavijestio Stepinca rekavši mu neka sam odluči o tome što će učiniti, ali ga Vatikan neće prisiljavati da napusti Jugoslaviju. Stepinac je ostao, sudski proces je pokrenut, a presuda je donesena 11. listopada iste godine.

Inače, Stepinac se prije toga dvaput sastao s komunističkim vođom Josipom Brozom Titom, koji je od njega tražio da vodi hrvatsku nacionalnu crkvu koja će biti odvojena od Vatikana. On je to odlučno odbio.

 

Dana 19. listopada 1946. prebačen je sjeverno od Zagreba u Lepoglavu nekadašnji pavlinski samostan koji je pretvoren u zatvor. Tu je proveo pet godina. Smješten je u posebno krilo za naročite zatvorenike, koji su bili potpuno odijeljeni od ostalih. Susjedna ćelija pretvorena je u kapelicu, gdje se svaki dan služio misu.

Stepinčev dnevni raspored bio je jednostavan: ustajao je u 5 sati i spremao se za misu, koju je služio u 6 sati. U 9 sati imao je šetnju po dvorištu. U podne su mu donosili ručak izvana, a potom je slijedio kratak odmor i nova šetnja u 15 sati. Bili su mu dopušteni povremeni posjeti. Godine 1947., majka Barbara vidjela ga je dvaput prije nego li je umrla, a Stepinčeva sestra Štefanija dolazila je redovno dvaput mjesečno donoseći mu knjige, rublje i druge potrepštine.

Iz zatvora je uvjetno pušten 5. prosinca 1951. i prebačen u Krašić, gdje se nastanio kod župnika Vranekovića. Umro je devet godina kasnije.

Presuda nadbiskupu Alojziju Stepincu iz 1946. poništena je 2016. jer grubo krši sadašnja i tadašnja temeljna načela materijalnog i procesnog kaznenog prava civiliziranog dijela čovječanstva, zaključio je sud obrazloživši odluku o reviziji presude kojom je Stepinac kažnjen sa 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnjim gubitkom političkih i građanskih prava. Presuda koja je donesena u tom procesu 1946., predstavlja zloporabu političke moći i grubo kršenje svih načela prava.