FOTO/VIDEO  10. kolovoza 1991. na Čukur brdu ubijen je Gordan Lederer

Gordan Lederer, domovinski rat, Gordan Lederer, snimatelj
10. kolovoza 1991. na Čukur brdu iznad Hrvatske Kostajnice ubijen je jedan od najboljih snimatelja HTV-a, Gordan Lederer. Stradao je od snajperskog hica koji ga je pogodio na radnom zadatku dok je snimao hrvatske gardiste u akciji izviđanja tijekom neprijateljskih napada na Pounje.

Lederer je diplomirao na studiju filmskog i televizijskog snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bavio se i fotografijom i arheologijom. U ulozi ratnog snimatelja našao se u Iraku početkom 1991., a ubrzo nakon povratka u ratom zahvaćenu domovinu, kamerom obilazi krizna žarišta od Knina do Vukovara. Tako je, među ostalim, snimio i prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih snaga s pobunjenim Srbima početkom ožujka u Pakracu.

U srpnju, nakon povratka sa snimateljskog zadatka u Sloveniji, odlazi na Banovinu gdje snima rame uz rame s hrvatskim borcima u želji da svijetu pokaže istinu o agresiji koja se događa u Hrvatskoj. Nakon što je pogođen snajperskim hicem, dok je primao prvu pomoć sa srpskih položaja ispaljena je granata koja je Ledereru nanijela još teže ozljede.

Iako je bio profesionalni novinar aktivan s obje strane crte razdvajanja, načelnik štaba 5. armijske oblasti JNA, general Andrija Rašeta nije dopustio da ranjenog Lederera prevezu helikopterom do bolnice u Zagrebu. Sati izgubljeni u vožnji zapriječenim cestama bili su presudni za mladog snimatelja koji je preminuo u 34. godini.

Njegove posljednje snimke postumno su montirane u film Banijska ratna praskozorja, koji je popraćen pjesmom ‘Brothers in arms' Dire Straitsa, mnogima ostao u trajnom sjećanju kao jedna od najdojmljivijih uspomena na Domovinski rat.

Zanimljivo, na snimci je i aktualni ministar branitelja, Tomo Medved (3:44).

Na mjestu stradanja Gordana Lederera danas stoji spomen obilježje ‘Slomljeni pejzaž' izrađeno na inicijativu HRT-a