POTVRĐENO IZ MOSKVE Sberbank napušta Europu nakon što je Austrija zabranila rad njihovoj europskoj podružnici

Sberbank, sankcije, rat u ukrajini, ukrajina, Rusija

Sberbank je najavila napuštanje europskog tržišta, navodi se u priopćenju koje je u srijedu objavio najveći ruski kreditor.

"U trenutačnoj situaciji Sberbank je odlučila da napusti europsko tržište. Povezane tvrtke grupe suočavaju se s nenormalnim odlijevom sredstava i prijetnjom sigurnosti osoblja i ureda", priopćila je banka, piše MoscowNews.

Zbog instrukcije ruske Centralne banke Sberbank neće moći osigurati likvidnost europskim filijalama, navodi se u priopćenju.

"U međuvremenu, podružnice Sberbanke imaju visok nivo kapitala i kvalitet imovine, depoziti klijenata su osigurani u skladu s lokalnim zakonima. Sredstva banke su dovoljna za isplate svim štedišama", navode iz banke.

Ranije u srijedu austrijski financijski regulator zabranio je komercijalne aktivnosti Sberbank Europe AG, podružnice Sberbanke, na zahtjev Europske centralne banke, dok je Češka narodna banka pokrenula korake ka oduzimanju bankarske dozvole Sberbank CZ (podružnici Sberbanke) na adresi početkom ovog tjedna.

Ipak, Sberbank je 28. veljači uspela zaključiti posao o prodaji Sberbanke Srbija srpskoj AIK banci.

Sberbank Europe AG je bankarska grupa koju čine sredstva Sberbank grupe u istočnoj i srednjoj Europi. Sa sjedištem u Beču, Sberbank Europe AG je u potpunom vlasništvu Sberbanke. Sberbank Europe je poslovala na osam europskih tržišta: u Austriji, Bosni i Hercegovini, Sarajevu i Banja Luci, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i Njemačkoj.