POTRAGA ZA MATEJEM Je li policija u Srbiji prekršila zakon?

POTRAGA ZA MATEJEM Je li policija u Srbiji prekršila zakon?
Dnevnik.hr

U Beogradu traje potraga za 27-godišnjim Splićaninom Matejem Perišem, kojem se u noći s 30. na 31. prosinca prošle godine, nakon izlaska iz kluba Gotik, izgubio svaki trag.

Splićanin Matej Periš nestao je u noći s 30. na 31. prosinca 2021. u Beogradu. U petak, 14. siječnja 2022. potraga je proširena je i na obalu Dunava nizvodno od Beograda.

U Splitu je policija ponovno razgovarala s njegovim prijateljima, a ocu se u potrazi u petak priključio i vrh srpske policije.

Policija prekršila zakon?

Matejevi prijatelji prijavili su njegov nestanak u dva navrata. Je li policija prekršila zakon kada je počela s potragom tek nakon druge prijave?

Kako piše Nova.rs - Matejevi prijatelji otišli su na policiju u 10 ujutro te im je navodno rečeno da obiđu bolnice i potraže prijatelja. Kada su to napravili i nisu ga pronašli - vratili su se u policiju oko 18 sati, prenosi Dnevnik.

Zakon o policiju u Srbiji nalaže da policija odmah po saznanju treba provesti mjere traganja za osobama i predmetima.

Prema tome, policija je morala krenuti u potragu već po prvoj prijavi.

Renato Grbić, ribar koji je iz rijeke dosad spasio 31 osobu komentirao je Matejev nestanak. Naglasio je da mu nema spasa ako je stvarno završio u ledenoj Savi.

"U hladnoj vodi se zagrijano tijelo poslije 10-15 minuta neizbježno anestezira. Osoba upadne u stanje slično djelovanju anestezije, upadnete u san bez bolova i patnje. Ako je stvarno Matej bio u vodi, tragičan kraj je nažalost neizbježan", rekao je za Novu.rs.

Policija je rekonstruirala video snimke s nadzornih kamera, prate se svi raspoloživi tragovi.

Posljednji poziv

Matejeva oca Nenada Periša, policija je obavijestila da je Matejev posljednji poziv bio upućen sestri njegova prijatelja. "Matej je nju posljednju nazvao. Koliko znam, tada mu se nije javila. Mislim da je spavala u vrijeme poziva i nije čula telefon", dodao je.

Kazao je i koja je posljednja poruka koju je dobio od sina. "'Tata, ulazimo u Srbiju'. Više ništa nisam dobio od njega. Za njega mogu samo reći da ga u životu nisam vidio pijanog, a kamoli pod utjecajem nekih supstanci", kazao je Nenad Periš.

Sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura za Dnevnik Nove TV kazao je kako - ako se vremena hvatanja signala podudaraju sa prolaskom plutajućeg objekta Savom - onda je logično zaključiti da je mobitel bio ili na tom objektu, ili pri njemu. Uz pomoć podataka iz baznih stanica, jako dobro se može rekonstruirati put kretanja, kazao je Lubura.