FOTO  POTPIS U PONEDJELJAK Što piše u zajedničkoj izjavi političara iz Republike Srpske

Milorad Dodik izlazak iz auta
Hercegovina.info

Predstavnici političkih stranaka u RS-u, na čelu s Miloradom Dodikom, održali su danas sastanak u Banjoj Luci na kojoj je utvrđena zajednička izjava kao odgovor na izjavu političara iz FBiH o, također, pitanju državne imovine.

Fotografije zajedničkog nacrta izjave o državnoj imovini objavio je RTRS, a potpisivanje izjave Dodik je zakazao za ponedjeljak u 15 sati, prenosi Klix.

U ovom nacrtu izjave, potpisnici su konstatirali da traže sazivanje posebne sjednice NSRS na kojoj bi se raspravljalo i odnijela odgovarajuća odluka o postupcima organa RS i predstavnika RS u državnim institucijama.

Potpisnici se, potom, u točki tri ove izjave pozivaju na Daytonski sporazum i Aneks 2 gdje "BiH ne posjeduje teritorij nego samo vanjsku granicu".

Nadalje, u nacrtu izjave obavezuju se političari iz RS da predlože Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

Pozivaju potpisnici izjave, potom, svjedoke Daytonskog sporazuma da reagiraju na "pokušaje razgradnje Daytonskog sporazuma". U protivnom će, kako piše u točki sedam "Republika Srpska zadržati pravo da konačno odluči o svom budućem statusu".

Također, danas je konstatirano i tako navedeno u točki osam da će se RS obratiti Srbiji i Hrvatskoj sa zahtjevom da se zaštiti opći okvirni sporazum. Naloženo je i ovom izjavom obvezali su sudac Ustavnog suda BiH iz RS-a da obustave rad u toj instituciji sve dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

"Zadužuje se Vlada RS da nastavi započete pregovore s Vladom FBiH s ciljem definiranja granične linije između RS-a i Federacije BiH", navedeno je dalje u nacrtu izjave. Također, u istoj točki 17. navodi se kako se "obavezuje MUP RS da formira posebnu organizacijsku jedinicu unutar MUP-a koje će vršiti nadgledanje granice između entiteta".

Također, naveli su da će RS, posebnom odlukom NSRS-a, ukinuti nadležnosti Suda BiH i Tužiteljstva BiH, ostaju privrženi misiji EUFOR-a "Althea" ali uz uvjet da ne dođe do povećanja broja vojnika.

Za kraj, kao posljednja točka, navedeno je sljedeće:

"Ukoliko se nastavi antidaytonsko djelovanje Ustavnog suda BiH i političkih predstavnika iz FBiH prema RS-u, RS će ponuditi FBiH potpisivanje sporazuma o mirnom razdruživanju".

Podsjećamo, današnjem sastanku se nisu odazvali lideri PDP-a Branislav Borenović i Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.