POTOP ZELENIH POLITIKA Godinama se borili protiv ugljena, sad ga uvoze kao ludi

ugljen,zelena politika,zaštita okoliša,Njemačka,Gorivo,ugljen,ekologija

Svijet gladan energije okreće se ugljenu, jer nestašice prirodnog plina i nafte, pogoršane ruskim ratom protiv Ukrajine, dovode do toga da se države opet okreću ozloglašenom fosilnom gorivu.

"Od SAD preko Europe do Kine, mnoge od najvećih svjetskih ekonomija povećavaju kratkoročne kupovine ugljena kako bi osigurale dovoljno zaliha električne energije, uprkos prethodnim obećanjima da će smanjiti potrošnju ugljena u cilju borbe protiv klimatskih promjena", prenosi Akta.

Globalna konkurencija za ugljen - također u nedostatku nakon godina pada investicija u nove rudnike i resurse — dovela je nove referentne rekordne cijene ove godine. Cijene ugljena u australskoj luci Njukasl, ključnom opskrbljivaču Azije, prošlog mjeseca su prvi put premašile 400 dolara po toni, navodi Telegraf Biznis.

Taj pritisak predvodi Europa, koja povećava kupovinu ugljena kako bi osigurala opskrbljivanje kuća i tvronica energijom, nakon što je Rusija prekinula isporuke plina Starom kontinentu. Njemačka, koja je obećala da će eliminirati ugljen kao izvor energije do 2030. godine, sada je među zemljama koje ga uvoze u većem postotku.

Ministar ekonomije te zemlje, Robert Habek, nazvao je povećano oslanjanje na ugljen "gorkim, ali neophodnim".

I dijelovi SAD povećavaju upotrebu energije iz ugljena, jer velika potražnja za električnom energijom usred neuobičajeno visokih temperatura dovodi regionalne električne mreže na rub ovog ljeta.

Kina, najveći svjetski potrošač ugljena, proširuje proizvodnju ovog goriva i njegovu upotrebu u proizvodnji električne energije, iz straha od prošlogodišnjih nestašica koje su izazvale nestanke električne energije širom zemlje, kažu stručnjaci iz oblasti energetike.

Indija se također snažno oslanja na ugljen kako se povećava potražnja za energijom.