POSLUJU I U BiH Američka kompanija gasi 2000 radnih mjesta u Europi

dostava paketi
Ilustracija/Unsplash

Američki logistički div FedEx objavio je da će ugasiti do 2.000 radnih mjesta u Europi kako bi dodatno smanjio troškove u uvjetima normalizacije potražnje za uslugama dostave u postpandemijskom razdoblju.

Otkazi u pomoćnim službama bit će raspoređeni na 18 mjeseci i nose troškove prije oporezivanja, uključujući pravne pristojbe i otpremnine, u rasponu od 250 milijuna do 375 milijuna dolara, izvijestila je uprava, prenosi Hina.

Smanjeni broj radnika trebao bi kompaniji uštedjeti od 125 milijuna do 175 milijuna dolara godišnje od fiskalne 2027., dodali su.

Kompanija posluje u više od 45 europskih zemalja i teritorija, uključujući Hrvatsku, i zapošljava više od 52 tisuće ljudi.

''Povrh optimizacije naših mreža, poduzimamo mjere kako bismo pojednostavili brojne naše funkcije i smanjili strukturne troškove'', rečeno je.

Do kraja iduće godine FedEx planira smanjiti troškove za četiri milijarde dolara, uključujući 1,8 milijardi dolara u fiskalnoj 2024. koja je završila u svibnju.

U ožujku podigli su prognozu dobiti u fiskalnoj 2024., uz obrazloženje da će im smanjeni troškovi donijeti veću dobit po dionici, napominje Reuters.

I FedEx i njegov konkurent United Parcel Service (UPS) i druge tvrtke u sektoru imali su puno posla u početnoj fazi pandemije budući da su građani u strogom lockdownu posjete trgovinama zamijenili dostavom robe na kućna vrata.

Oporavak putovanja i povratak građana u restorane preokrenuli su trend, a otegotna okolnost bila je i inflacija.

I UPS planira smanjiti troškove u ovoj godini, za milijardu dolara. U siječnju objavili su da će ukinuti 12.000 radnih mjesta i istražiti strateške opcije za Coyote, posrednika u kamionskom prijevozu tereta, zbog slabe potražnje i prevelikog kapaciteta u sektoru.