POSLJEDICE POTRESA U Gacku oštećena škola, stijena pala u dvorište obiteljske kuće

Potres stijena Gacko
RTRS

Zbog potresa koji je zabilježen jutros u 4:06 sati i čiji je epicentar bio u pograničnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore, u ranim jutarnjim satima, održan je sastanak kriznog stožera na poziv načelnika općine Gacko, potom su sve relevantne službe izašle na teren i obišle područje koje je najviše bilo izloženo podrhtravanju tla, rekao je zapovjednik Vatrogasne postrojbe Gacko Aleksa Vučković.

"Ono što smo zatekli bile su manje materijalne štete, imamo u na jednoj područnoj Osnovnoj školi manja oštećenja, odron stijene, koja se na sreću zaustavila kod stambenog objekta gdje živi obitelj, to je nešto što je značajnije", istaknuo je Vučković za RTRS.

"Imamo i manja oštećenja gdje je operativni dio vatrogasno - spasilačke postrojbe. Na ulazu u grad ima stara zgrada, koja se već godinama urušava, a potres je prouzrokovao oštećenja, koja će se morati saniratI", zaključio je Vučković.

U općini Ljubinje od posljedica potresa dodatno su oštećene zgrada općine i zgrade koje su već pretrpjele štetu u potresu prije dvije godine, izjavio je Srni načelnik ove općine Stevo Drapić.

"Pao je jedan dio zgrade gdje su bila četiri stana iz kojih su ranije iseljene obiteli zbog oštećenja u prethodnom potresu", rekao je Drapić. On je naveo da je ranije potpisan memorandum gdje se Vlada Republike Srpske obavezala da će završiti stanove, ali da još nije raspisan tender za izgradnju te zgrade.

Epicentar potresa koji je jutros registriran, jačine 5,6 stupnjeva Richterove ljestvice bio je u golijskom selu Donje Čarađe, u Goliji, općina Nikšić. Miladinu Manojloviću potres je srušio štalu, ali kako kaže, dobro je da su zidovi pali sa vanjske strane pa nije stradala stoka koja se unutra nalazila.

Predsjednik Mjesne zajednice Krstac, Dragoljub Manojlović, kazao je da mještani javljaju da je šteta na objektima u gotovo svim golijskim selima, objavio je crnogorski portal Vijesti.

"Najviše štete pretrpljeno je ovdje u regiji Golije, gdje je bio i epicentar potresa i mi smo kao odgovorna lokalna samouprava odlučili da ovdje dođemo i da posjetimo mještane i da im ukažemo na činjenicu da je Općina tu za njih u slučaju da postoji potreba za nekom pomoći", rekao je predsjednik te općine Marko Kovačević. On je obišao i osnovnu školu u mjestu Krstac gdje su nastala oštećenja.

Milena Tomanović iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju priopćila je na konferenciji za medije da je ovaj jači potres mogao izazvati izvjesne štete u epicentru. Dogodio se u pograničnom području Crne Gore i BiH.

"Ne možemo predvidjeti može li se ponoviti potres iste jačine ili jači. Ono što možemo kazati jeste da smo imali 30 naknadnih potresa od 5,6 do 1,5 stupnjeva Richterove ljestvice", priopćila je Tomanović, prenosi portal RTCG.