POSKUPLJENJA U BIH Veljača donijela novi rast cijena, evo što je najviše "skočilo"

Poskupljenje cijena / trgovina
Hercegovina.info

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači 2023.godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast razina za 0,4%, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Više cijene u pojedinim odjeljcima.

Promatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u veljači 2023. godine u  odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 1,3%, alkoholna pića i duhan za 0,9%, namještaj i kućanski uređaji za 0,7%, zdravstvo za 0,7%, rekreacija i kultura za 0,3%, restorani i hoteli za 0,7% te ostala dobra i usluge za 0,6%.

Niže cijene u pojedinim odjeljcima.

Promatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u veljači 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen pad cijena u odjeljcima odjeća i obuća za 1,3%, stanovanje i režijski izdaci za 0,6% te prijevoz za 1,0%.

Na godišnjoj razini u prosjeku zabilježen rast razina cijena od 12,9%.

Razina cijena u veljači 2023.godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 12,9%.

Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima

Hrana i bezalkoholni napici za 20,8%, alkoholna pića i duhan za 3,7%, stanovanje i režijski izdaci za 13,7%, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 12,6%, zdravstvo za 2,7%, prijevoz 10,9%, komunikacije za 0,9%, rekreacija i kultura za 9,3%, obrazovanje za 2,5%, restorani i hoteli za 10,4% te ostala dobra i usluge za 9,3%.

Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljku odjeća i obuća za 4,2%. 

Ekonomski stričnjak: Posupljenja idu dalje

Faruk Hadžić ekonomski stručnjak smatra kako će cijene i dalje rasti.

"Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da su cijene i tijekom veljače ove godine porasle, a ako se pojedinačno gleda, najveći rast je opet ostvaren u segmentu hrane, jer upravo to naši građani najviše troše svog dohotka i svako daljnje povećanje utječe na kupovnu moć.
Ipak, moja očekivanja su da bi već podaci za ožujak, a pogotovo za travanj trebali pokazati da će razina godišnje inflacije mjerena putem indeksa potrošačkih cijena biti niža, osim u slučaju da ne dođe do izvanrednih situacija. Uz malo sreće, godišnja razina inflacije u travnju bi mogla biti i ispod 10% po prvi put, ali i dalje će biti vrlo visoka", kaže Hadžić.

"Ovdje je bitno naglasiti da ovo ne znači da će doći do smanjenja cijena. Upravo suprotno – cijene će i dalje rasti, ali sporije nego prošle godine, što daje priliku realnim plaćama da porastu. Kada bi me netko od donositelja odluka pitao šta bi bilo sada idealno uraditi, savjetovao bih da se omoguće niži porezi i doprinosi, ali da se zadrži trenutna razina bruto plaća, ali zbog nižih poreza i doprinosa poraste neto plaća. Time bi se još značajnije usporio rast cijena, jer poduzeća ne bi imala razlog za povećanje cijena svojih proizvoda i usluga", ističe.

"Treba biti vrlo oprezan i pratiti događanja vezano za financijski sektor, jer daljnje povećanje kamatnih stopa može ugroziti i financijski sektor, dok opet zaustavljanje rasta kamatnih stopa zadržava visoku razinu inflacije", poručio je Faruk Hadžić.