POSEBNA TURISTIČKA NAKNADA Skijaši na Jahorini plaćat će snijeg

Jahorina, skijanje, turizam, Jahorina, skijanje, pristojba, snijeg
Twenty20/hercegovina.info

Vlada RS prihvatila je inicijativu iz Olimpijskog centra Jahorina da se na ovoj planini plaća posebna pristojba iz koje će se financirati sustav za osnježavanje i vertikalni transport, saznaje Capital.

Formirana je radna grupa koju čini deset članova, a čiji je zadatak da to provede u djelo.

“Zadatak interresorne grupe je da napravi tekst zakona kojim će normirati pitanje naplate posebne turističke pristojbe na Jahorini i da isti putem Ministarstva trgovine i turizma dostavi vladi Republike Srpske na razmatranje radi provođenja daljnje procedure”, stoji u rješenju Vlade.

Iz ministarstva trgovine i turizma su za Capital kazali da će radna grupa u narednim danima održati prvi sastanak i krenuti s radom. O svemu će, obećavaju oni, javnost biti na vrijeme obaviještena.

Priznaju da hotelijeri nisu oduševljeni ovom idejom. Ipak, ponudili su im “stolicu” u grupi.

“Olimpijski centar Jahorina ranije je izlazio u javnost s inicijativom za uvođenje posebne turističke pristojbe na Jahorini, što je naišlo na oštre reakcije jahorinskih hotelijera. U cilju iznalaženja najboljeg rješenja, formirana je Radna grupa u čijem radu će, uz predstavnike Vlade RS i Grada Istočno Sarajevo, sudjelovati i predstavnici Udruženja hotelijera i Olimpijskog centra Jahorina”, kažu oni.

Iz ovog ministarstva ne otkrivaju kolika će se naknada plaćati.

Predsjednik nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek ranije je kazao da je ideja da se za vrijeme dok rade sustav za osnježavanje i vertikalni transport, plaća naknada između šest i deset maraka po krevetu.

Iako ne govore o detaljima, Capital saznaje da je zakonsko rješenje već spremno te da je preostalo samo da se usuglase detalji među kojima je i sustav naplate, gdje postoji inicijativa da sve ide preko Porezne uprave Republike Srpske.

Također, kako se saznaje, pristojba se ne bi naplaćivala za ovu zimsku sezonu jer su cijene davno formirane, a dobar dio aranžmana je već prodan.