PORODILJE ĆE MOĆI PRIJAVITI KVALITETU USLUGE Tri bolnice u BiH uvode sustav za ocjenu porodilišta i prijavu korupcije

Beba novorođenče
Ilustracija

U tijeku je izrada sustava za ocjenu porodilišta i prijavu korupcije, te je probna verzija spremna za testiranje u banjalučkom UKC RS, UKC Tuzla i Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini. O spremnosti bolnica u BiH da rade na iskorjenjivanju korupcije, unaprjeđenju tretmana porodilja, poboljšanju kvaliteta usluge, izgradnji većeg nivoa povjerenja između porodilje i ginekologa/babice, za N1 govorila je Amila Tatarević, predsjednica Udruženja "Baby steps".

Kaže da je dogovorena suradnja s tri bolnice, ali se nada da će sve u BiH imati ovaj sustav.

“Za tri smo dogovorili suradnju i imat ćemo uskoro prve odgovore porodilja. Platforma će nuditi porodiljama mogućnost davanja povratne informacije o svom iskustvu s porodilištem”, kaže i dodaje:

“Cilj je da sva porodilišta budu uključena u taj sustav. Postoji vid elektronske prijave korupcije. Imat će pristup preko interneta. Na ovaj način se omogućava besplatna usluga sustava da dobiju povratne informacije porodilja što je u korist menadžmenta. Može se uvijek pristupiti. Kada porodilje dođu kući, imat će priliku kazati kakvu su uslugu imale i jesu li zadovoljne ili ne. To su samo kvalitativna i osnovna pitanja, pa onda pitanja o korupciji, pa onda konačna ocjena i to ide porodilištu iz kojeg je došla porodilja i onda to ide nadležnim institucijama.”

Kaže da je najgore što ne pokušavamo prijavljivati korupciju, ali da se nada da će nadležne institucije raditi na ovome i bez prijava.

“Bitno je da se vrše istrage i da će tužiteljstva i policija dodatno raditi na ovome samoinicijativno i bez prijava, što će okončati sudskim procesima”, kaže Tatarević.

Patnje i nehumani odnos porodilje doživljavaju duži niz godina u BiH.

“Ovo je postalo normalno stanje da se “počasti doktor” kako bi porodilja preživjela na porodu. Mi se borimo i radimo, ali bez iskustava i priča porodilja ne bismo mogli ovo prezentirati. Ovakve traume i svjedočenja primoraju nas da moramo nešto raditi kada vidimo osobno iskustvo neke porodilje. Zahvalna sam im. Moramo pričati što se događa. Isplivavaju psihički problemi. Imate traumu, ali nitko o tome ne priča. Drže to u sebi i onda imamo pad nataliteta i nitko ne pita zašto. Nije to zbog novca, već i trauma koje su prošli”, kaže Tatarević.

Treba nam više humaniji, ljudski pristup, ističe.

“Porodilja je ta koja se brine i za sebe i dijete. Gdje mi trebamo biti podrška, pa upravo u tom trenutku da se ponašamo što ljepše prema njima. Nismo svi mi isti. Doktorima zakon to definira kako se trebaju ponašati, dostojanstveno. A gdje to ima kod nas, na nju se galami, viče, psuje. Imamo porodiljno nasilje. Nije to moj pojam”, upozorava Tatarević.