PONOVLJENI ZAHTJEVI Beograd blokiran četvrtim prosvjedom protiv nasilja

Beograd prosvjed
Robert Fajt/CROPIX

Sudionici četvrtog svibanjskog prosvjeda "Srbija protiv nasilja" okupili su se u subotu u središtu Beograda i ponovili zahtjeve koje vide kao preduvjet da se zaustavi promicanje i toleriranje nasilja u javnom prostoru i medijima pod kontrolom vlasti.

Iz Beograda se u središnji Dnevnik HTV-a javio je Marin Ćurić. 

- Za razliku od onog jučerašnjeg prosvjeda na kojem se skandiralo u potpori Aleksandru Vučiću, ovdje je puno drugačija slika danas. Traži se njegova ostavka, Vučiću odlazi, sve se glasnije čuje. Ne samo njegova ostavka, puno zahtjeva imaju prosvjednici ovdje koji su polako su, nakon Narodne skupštine, Bulevarom kralja Aleksandra, počeli dolaziti preko Tašmajdanskog parka, ovdje na plato ispred Radio-televizije Srbije, kaže Ćurić.

- Četvrti ovdje, skup Srbija protiv nasilja. Usudilo bih se reći, za razliku od ona prva tri, ovaj je puno, puno glasniji i puno se glasnije izražava to nezadovoljstvo. Ovo nije više zapravo samo skup protiv nasilja. Ovo je, mogli smo čuti od prosvjednika danas, i zapravo skup nezadovoljstva protiv općeg stanja u Srbiji. Protiv mraka, kako smo puno puta mogli čuti. Puno skandiranja je ovdje, puno je transparenta. Kao što sam rekao, traži se ostavka predsjednika Aleksandra Vučića, ali ne samo njegova, već i ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića, šefa agencije BIA Aleksandra Vulina, ali i članova REM-a, regulatornog tijela za elektroničke medije. Naravno, osim toga, traži se i gašenje privatnih televizija Pink i Happy TV, koje prosvjednici ovdje označuju kao glavne izvore kulture nasilja i njihove reality programe. Osim toga, traži se i gašenje, odnosno prestanak izlaženja tabloida, koji svojim objavama i svojim člancima promoviraju kulturu nasilja u Srbiji, dodaje novinar HTV-a.

- Ovdje ispred RTS-a prosvjednici polako pristižu, naravno, traži se i ostavka svih članova, odnosno rukovodstva Radio-televizije Srbija, koje prosvjednici optužuju za neobjektivno i pristrano izvještavanje. Jedan od detalja vezan, a čemu se razlikuje ovaj i ona prva tri prosvjeda, je zapravo i cvijeće, cvijeće kao simbol i odavanje počasti nevinim žrtvama stradalima u osnovnoj školi Vladislava Ribnikara i u mjestima pod Mladenovca, to cvijeće je sada ispred Narodne skupštine Srbije. Ovdje smo ispred zgrade RTS-a, ispre koje sve većem broju stižu prosvjednici, unatoč jakoj kiši koja i dalje pada u srpskoj prijestolnici, javio je Marin Ćurić.

Deseci tisuća ljudi popunili su u potpunosti prostor na kojem su se u petak navečer okupile pristaše srbijanskog predsjednika i sad već bivšeg vođe Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, kad su organizatori tvrdili da je bilo 200.000 ljudi.

Plan večerašnjeg prosvjeda je da se u povorci napravi prsten oko četvrti u kojoj se nalazi sjedište Radio-televizije Srbije, čije izvještavanje građani ne vide kao informiranje u javnom interesu već nekritičku naklonost aktualnoj vlasti.

Na prosvjede je početkom svibnja pozvala proeuropska oprba, poslije dvije masovne pucnjave u kojima je ubijeno 18 mladih ljudi, a 20 ih je ranjeno.

Proglase i pozive na današnji skup uputile su brojne nevladine udruge i organizacije, ali i dio desne oporbe koji srbijanskog predsjednika Vučića i njegovu vladajuću koaliciju vidi kao ključne probleme u društvu.

Sudionike prosvjeda nije omela ni kiša koja pada tijekom popodneva, a središnje gradske ulice su blokirane za sav promet.

Uniformirane policije nema, a prometne ophodnje MUP-a Srbije blokiraju okolne ulice kako bi se povorci prosvjednika omogućio nesmetan prolaz ulicama oko RTS-a.