Živko Budimir nezakonito je 10 godina primao plaću, a zatim 10 godina i – hrvatsku mirovinu

Dok je bio visokorangirani časnik federalne vojske, nelegalno je bilježio staž u Ministarstvu obrane RH. Tako je u kontinuitetu od 1991. do 2001. godine, kada je umirovljen, bilježio staž u MORH-u , i naravno primao plaću, dok je bio angažiran u vojsci susjedne zemlje, piše Slobodna dalmacija.

Generala Budimira Slobodna dalmacija pitala je kako je uspijevao knjižiti staž u MORH-u dok je bio angažiran u Federalnoj vojsci na što je on odgovorio:" To pitajte Amerikance". Također je novinare "Slobodne dalmacije" „dobronamjerno" upozorio da će objavljivanjem takve informacije napraviti „velike probleme Hrvatskoj državi".

No, Budimirov slučaj nije pravilo nego izuzetak. Naime, u skladu s hrvatskim zakonodavstvom, nelegalno knjiženje staža je kazneno djelo, za što se propisuju sankcije i za službenu osobu koja je zloupotrijebila položaj, dakle, koja je knjižila staž nezaposlenoj osobi kao i za konzumenta nelegalnog čina.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje analizirao je Budimirov predmet i ustanovio da je njegova dokumentacija originalna te da je „od 1991. do 2001. godine knjižio staž u MORH-u, čime je ostvario uvjete za stjecanje mirovine."

-U priloženoj dokumentaciji za umirovljenje nema ništa sporno, originalna je, sve je ispunjeno po propisima a deponirana je i radna knjižica, kaže za „Slobodnu" glasnogovornik HZMO Filip Dujmović, podcrtavajući da bi Budimir ukoliko postane predsjednik Federacije BiH morao zalediti hrvatsku mirovinu „u skladu s hrvatskim zakonima".

A tko je u Hrvatskom ministarstvu obrane omogućio Budimiru nelegalno knjiženje staža, dok je bio u vojsci susjedne države, čime je značajno oštećen hrvatski proračun, morat će otkriti aktualni ministar obrane Davor Božinović.


„Slobodna" razotkrila Lozančića i Obradovića

Dok Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje promptno djeluje na tekstove objavljenje u „Slobodnoj" o nelegalnom primanju visokih, vojnih mirovina, istodobno, MORH pokazuje nedozvoljenu pasivnost. Naime, kada je naš list objavio informaciju da Niko Lozančić devet godina nelegalno prima hrvatsku mirovinu dok je istodobno zaposlen na visokim funkcijama u susjednoj državi, HZMO je odmah obustavio dalje isplate te zatražio povrat novca. Zamjenik predsjednika HDZ BiH Lozančić u hrvatski proračun mora vratiti više od 800 tisuća kuna.

Također, nakon teksta u „Slobodnoj" o trogodišnjoj nelegalnoj isplati mirovine generalu Nedjeljku Obradoviću, koji je istodobno, uz primanje mirovine obnašao funkciju savjetnika premijera Hercegovačko-neretvanske županije, u stalnom radnom odnosu, obustavljena mu je isplata i mora vratiti HZMO 288 tisuća kuna .

Danas u HZMO neslužbeno saznaje splitski list da „general Obradović već vraća novac koji je nelegalno primao". No, Lozančić je dobio hrvatsku mirovinu bez dana staža u HV. Tko mu je nezakonito poklonio mirovinu to je pitanje u nadležnosti MORH-a a ne HZMO. Od generala i visokopozicioniranih djelatnika MORH-a u 2000 godini, možemo čuti da je „general Rojs autonomno donosio odluku kome će iz HVO-a dodijeliti mirovinu". No, general Obradović nije u skupini „Rojsovih odabranika". Njega je umirovio predsjednik Stjepan Mesić na prijedlog tadašnjeg zapovjednika Glavnog stožera HV Petra Stipetića. Međutim, iako je
general Obradović doista bio zapovjednik obrane Metkovića prvih ratnih mjeseci, odakle je prešao u HVO, on u MORH-u nikada nije registriran kao djelatna vojna osoba

Mjesečno 9522 kune iz Zagreba

Posljednjih dana Živko Budimir, kao predsjednik Federacije BiH, je medijski iznimno angažiran u većem bh. entitetu. Budimir, kao i njegov federalni partner Lagumdžija, kritičan je prema službenom Zagrebu zbog „ miješanja u unutarnje stvari BiH, i proces formiranja vlasti". Obećava Budimir da on neće ići u Zagreb po mišljenje i potporu, „ kao što idu Dragan Čović i Božo Ljubić". On će svoju politiku, veli, kreirati u Sarajevu ali je zaboravio napomenuti da njemu, za razliku od prozvanog dvojca, iz Zagreba redovno stižu 9522kune.