Zdravka Bušić: Hrvate se promatra kao Židove s početka 20. st.

Zdravka Bušić
Zdravka Bušić

... centralizacije vlasti i unitarizacije ovoga entiteta unatoč tome što je to protivno nedavno donesenoj Rezoluciji Europskoga parlamenta o BiH koju su znatnom većinom prihvatile sve političke grupacije u Europskom parlamentu.

"Bošnjački unitarizam najprije potiče separatističke tendencije Republike Srpske, a unutar Federacije BiH treći konstitutivni narod, dakle Hrvate, dovodi u poziciju potpuno bespravnoga naroda.

To svjedoče pokušaji da se, isključivanjem županijskih predstavnika iz koordinacijskog tijela u razgovorima s Europskom unijom, Hrvati potpuno potisnu iz javnoga i političkog života zemlje.

Pristup koji se nameće Hrvatima, favorizira entitete, što nije samo pogubno za Hrvate, već i za državu BiH jer se na taj način potiče separatizam i finalizira podjela BiH na bošnjačko-muslimanski i srpski dio zemlje", ocijenila je zastupnica Bušić za "Večernji list".

Dodala je da je ovakav odnos u Europi nezamisliv. Vrlo je opasan i pokušaj bošnjačkih stranaka da opravdane frustracije naroda socijalnim stanjem, u koje su ga uglavnom svojom neodgovornom, netolerantnom i samodržačkom politikom same dovele, prebace na hrvatski narod.

"Opasnost je tim veća", tumači Bušić, "što je takav politički predložak u socijalnoj psihologiji poznat po nazivu „žrtveno janje" i podsjeća na totalitarna razdoblja povijesti 20. stoljeća, kad je za sve nedaće bio optuživan židovski narod".