Zabrana obavljanja funkcija za Dragana Čovića u izvršnoj vlasti ostaje sve dok se okolnosti ne promijene

Dragan Čović
...ostaje na snazi sve dok se okolnosti ne promijene.'U ovoj fazi ne bih nagađao šta bih mogao ili šta ne bih mogao preduzeti", rekao je Inzko.

Govoreći o brojnim upozorenjima u vezi sa neravnopravnim položajem Hrvata u Federaciji BiH, Inzko je rekao da postoji opća suglasnost da bi se njihova pozicija mogla poboljšati na nivou ovog entiteta.

''Međutim, umjesto da ja izražavam svoje mišljenje, sugerirao bih da Hrvati vide šta političke stranke u ovom smislu nude i sami odluče. Spreman sam da o svim njihovim problemima i bojaznima razgovaram sa njima'', rekao je Inzko za "Dnevni list".

On je rekao da pažljivo prati razvoj situacije u vezi sa državnom imovinom, naglasivši da bi svaka aktivnost, kojom se krši njegov nalog o obustavljanju primjene Zakona Republike Srpske o statusu državne imovine na teritoriji Srpske i stavljanju pod zabranu raspolaganja do konačne odluke Ustavnog suda BiH od 5. sječnja, bilo jasno udaljavanje od načela vladavine prava.

"Na primjer, ukoliko bi sudovi u RS krenuli u proces izmjene registracije državne imovine, ignorirajući moj nalog, to bi bio jasan pokazatelj da je sudstvo pod uticajem politike'', smatra Inzko.

On je dodao da su odluke suda konačne i obavezujuće i njihovo nepoštivanje predstavljalo bi očigledno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Međunarodna zajednica ne želi konflikt sa RS. Smatramo da bi to bilo kontraproduktivno i da bi bilo bolje utrošiti vrijeme na jačanje ekonomije i vraćanje zemlje na put prema EU. Mi poštujemo Ustavni sud BiH i njegove odluke i takav bi trebao biti stav svakog političara u ovoj zemlji'', tvrdi Inzko.

Prema njegovom mišljenju, domaće političke snage treba da se dogovore o raspodjeli državne imovine među svim nivoima vlasti, što je navedeno kao prvi cilj za tranziciju Kancelarije visokog predstavnika u BiH.