Za izlazak na izbore, biračima 100 KM naknade

Marija Antić, NSRzB
Svi sudionici debate po pitanju nužnih reformi Izbornog zakona u BiH su imali svoja viđenja i razmišljanja o cjelokupnoj situaciji, a među njima je i Narodna stranka Radom za boljitak koja je iznijela jasne prijedloge po pitanju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

''Narodna stranka Radom za boljitak danas je predstavila svoj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koje je potrebno provesti što prije. Tražimo da se u Izborni zakon uvrste stavke koje će građanima nalagati obvezno glasanje uz naknadu od 100 KM. Obzirom da je u ovoj zemlji demokracija još uvijek u povojima a svaka represivna mjera prema našim građanima, uistinu pogubna, mi smatramo da je stimulacija ipak najbolji način za povećanje demokracije. Također mi smatramo da mandat izabranog nosioca tog mandata pripada političkoj stranci koja ga je predložila na kandidacijskoj listi i da izabrani zastupnik ima pravo svoj zastupnički mandat staviti u jednokratno mirovanje. Po pitanju općinskih izbornih povjerenstava predlažemo da se ona sastoje od 4 do 6 članova ovisno o veličini općine koju će činiti 3 predstavnika većinske političke stranke u općini i 2 do 3 predstavnika oporbenih stranaka, te da se u Izborni zakon konačno ugradi mehanizam za deblokadu procesa završetka izbora, kako naši građani više ne bi bili taoci foteljaških interesa pojedinih političara'', pojasnila je Marija Antić, zastupnica Narodne stranke Radom za boljitak u Federalnom parlamentu.

Svjesni cjelokupne situacije u kojoj se BiH nalazi više od godinu dana nakon izbora, gdje državna vlast još nije uspostavljena, a najveće posljedice doživljavaju naši građani moramo reagirati nužnim izmjenama i apelirati da se one hitno uvrste u Izborni zakon BiH koji je trenutno apsolutno nezadovoljavajući.

''Također predlažemo da se u Zakonu o sukobu interesa u institucijama BiH u članovima 4., 6. i 8. izbrišu pojedine stavke koje dovode poslodavce u diskriminirajući položaj u političkom djelovanju, te da u članku 5. (limit na visinu priloga) Zakona o financiranju političkih stranaka umjesto riječi „osam" treba pisati „pedeset", a umjesto riječi „petnaest" treba pisati „dvije stotine". Po pitanju transparentnosti financiranja stranaka smatramo da svi podaci o donacijama trebaju biti dostupni samo ovlaštenim tijelima i da je potrebno pojednostaviti načine izvješćivanja tijela za nadzor i kontrolu financijskog poslovanja stranaka, jer trenutno imam čitav niz obrazaca, izvješća koji nepotrebno opterećuju izvješćivanje. Prijedlozi su jasni i idu ponajprije u korist građana Bosne i Hercegovine i olakšavanja cjelokupnog izbornog procesa u BiH'', zaključila je Antić.