Vlada FBiH za braniteljske udruge izdvaja milijun i 130 tisuća KM

Sjednica vlade FBiH
Hercegovina.info

Vlada FBiH je donijela više odluka o usvajanju programa utroška i kriterija raspodjele sredstava tekućih transfera neprofitnim organizacijama, utvrđenih proračunom FBiH za 2020. godinu ministarstvu za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata FBiH.

Prvom odlukom odobreno je 390.000 KM, od čega 273.000 KM Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije i 117.000 KM Zakladi za pružanje pravne pomoći pripadnicima ove populacije. Sredstva iz ove odluke će biti korištena za pružanje pravne pomoći optuženim ili osumnjičenim braniteljima pred nadležnim sudovima, kako bi dokazali svoju nevinost.

Druga odluka se odnosi na sufinanciranje izgradnje spomen-obilježja, uređenja mezarja i grobalja sa 50.000 KM, od čega 40.000 KM za sufinanciranje izgradnje spomen-obilježja, uređenje mezarja i grobalja i 10.000 KM kao interventna sredstva.

Odobreno je 150.000 KM za obilježavanje značajnih datuma, od čega je 110.000 KM za sufinanciranje manifestacija obilježavanja značajnih datuma iz perioda obrambeno-oslobodilačkog rata i 40.000 KM kao interventna sredstva. Sredstva iz ove dvije odluke bit će dodijeljena na osnovu javnog poziva, a isplata će biti izvršena jednokratno u visini odobrenog iznosa.

Četvrtom odlukom odobreno je 360.000 KM neprofitnim organizacijama - udrugama proisteklim iz posljednjeg obrambeno-oslobodilačkog rata, i to 280.000 KM za sufinanciranje programa rada udruženja/saveza registriranih na federalnom ili nivou BiH, a 80.000 KM kao interventna sredstva. Sredstva iz ove odluke bit će dodijeljena na osnovu javnog poziva, a isplata će biti izvršena kvartalno.

Peta odluka se odnosi na dodjelu sredstava Savezu logoraša BiH u iznosu od 80.000 KM, Hrvatskoj udurzi logoraša Domovinskog rata u BiH 40.000 KM i za sufinaciranje istraživačko-dokumentacijskih aktivnosti i zaštite žrtava i svjedoka genocida 60.000 KM. Sredstva iz ove odluke bit će dodijeljena na osnovu pojedinačnih odluka o dodjeli sredstava koje će donijeti ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata FBiH, navedeno je iz Ureda za informiranje vlade FBiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.